Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto na zakonczenie pracy
Date: Wed, 26 Sep 2001 12:45:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 89
Message-ID: <9osbhn$7db$1@news.tpi.pl>
References: <9os1mg$ku0$1@news.tpi.pl> <9os403$7f2$1@news.tpi.pl>
<9os9k8$mbj$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: caf-adm.artcom.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001501047 7595 195.205.186.34 (26 Sep 2001 10:44:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Sep 2001 10:44:07 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Ciasto na zakonczenie pracy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:71516
Ukryj nagłówki
sernik zlota rosa od Mag
Ciasto
3/4 kostki margaryny
2 żółtka + 1 jajko całe
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 1/2 szklanki mąki
ciasto zagnieść i wyłożyć spód i boki formy ( takiej dużej prostokątnej )
Nadzienie masa serowa
70 dag sera mielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
zapach śmietankowy
1 budyń śmietankowy
wymieszać żółtka, cukier, budyń. włożyć ser a później wlewać mleko i olej po
troszeczku i mieszać, dodać resztę. masa będzie bardzo rzadka ale taka ma
być
masę wlać na ciasto i piec ok 45 minut w temp 200C
Po upieczeniu masy serowej ubić białka a na końcu dodać 1/2 szklanki cukru i
delikatnie wymieszać pianę łyżką. Wyłożyć pianę na masę i piec aż nabierze
złotego koloru. Sernik wyjąć od razu po upieczeniu.
jest super.. a cukier z piany na wierzchu tworzy złote kropelki rosy na
pianie
pycha bo sama jadlam:)
a szarlotka:
50dkg maki
kostka margaryny
pol szklanki cukru
2 jajka
2 lyzeczki plaskie proszku do pieczenia
2 lyzki smietany
make wymieszac z proszkiem, dodac margaryne i posiekac wszystko
dodac cukier, jajka, smietane i wszystko wymieszac i szybko zagniesc
do lodowki na jakies 30min - 1h
jablka obrac, pokroic na osemki, i mozna poddusic z odrobina cukru, dodac
kwasek cytrynowy i ze dwie lyzki maki ziemniaczanej
ciasto podzieli na dwie czescie
jedna rozlozyc na blaszce, ponakluwac idelcem i upiec na lekko zloty kolor
[200 stopni celsjusza]
posypac bulka tarta i wylozyc jablka, przykryc drua czescia ciasta,
ponakluwac i piec na zloty kolor
mozna posypac cukrem pudrem
polecam tez ciasto bananowe Magdy Bassett:) pyyyyyyyyyycha:))))))))
Ciasto bananowe
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu
(jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac
1
minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac
1
minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco
sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka,
przelac
do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
opadaja
na dno.
powodzenia:)
|