Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z ananasem - kto zna przepis?
Date: Mon, 24 Feb 2003 13:01:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <b3d1jm$br8$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046088118 12136 195.117.192.121 (24 Feb 2003 12:01:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Feb 2003 12:01:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147583
Ukryj nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisała:
> Od dluzszego czasu chodzi za mna ciasto ananasowe, ktore bylo serwowane na
> chrzcinach mojego dziecka (w restauracji). Z tego co wiem, krem do tego ciasta
> robi sie gotujac budyn na soku z ananasa. Pamietam jeszcze wiorki kokosowe na
> wierzchu. Czy zna ktos z Was przepis na to ciasto?
ANANASOWIEC
Biszkopt upieczony wg sprawdzonego przepisu.
Masa kremowa:
1 puszka ananasow,
2 galaretki cytrynowe,
1 budyn waniliowy,
1 margaryna/maslo.
Wykonanie:
Odlac sok z ananasow i dolac do niego 0,5 l wody.
Z tego odlac 0,5 szkl. plynu i rozmieszac w nim budyn.
Reszte zagotowac, wsypac galaretki, dokladnie rozmieszac i na tym
ugotowac budyn. Przestudzic i jeszcze lekko cieply zmiksowac
dokladnie z margaryna/maslem.
Do wystudzonej masy dodac pokrojone drobniutko ananasy.
Mozna zostawic kilka cieniutkich plasterkow ananasa do dekoracji
(przekroic delikatnie plasterki w polowie wysokosci).
Teraz sa 2 mozliwosci:
- biszkopt przekroic na pol i przelozyc masa ananasowa.
- biszkopt przekroic na pol, przelozyc polowa masy ananasowej,
reszte rozsmarowac na wierzchu biszkoptu, udekorowac
cieniutkimi plasterkami ananasa i zalac galaretka np. brzoskwiniowa.
Pozdrawiam
Lilla
|