Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!news.t
ask.gda.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "MS" <NOSPAM__!_uMS@o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z ananasem - kto zna przepis?
Date: Mon, 24 Feb 2003 13:14:49 +0100
Organization: ACI - http://www.aci.com.pl
Lines: 76
Message-ID: <b3d2cm$5uv$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.155.172.50
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 1046088918 6111 213.155.172.50 (24 Feb 2003 12:15:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Feb 2003 12:15:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147587
Ukryj nagłówki
Ja mam przepis na takie ciasto z książeczki dodanej do margaryny Kasia,
wychodzi ono naprawdę dobre.
Tort ananasowo-kokosowy
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
12 dag cukru
12 dag mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa ananasowa:
25 dag margaryny Kasi
1 puszka ananasów
2 torebki budyniu śmietankowego
Blat kokosowy:
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
1 szk. cukru
Polewa czekoladowa:
5 dag margaryny Kasi
5 dag cukru pudru
10 dag gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotować biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać
stopniowo cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do
wysmarowanej tortownicy. Piec ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do
170-180 st. C.
Syrop z ananasów uzupełnić wodą do pół litra i ugotować na nim budyń. Kasię
utrzeć na pianę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypać
pokrojone w drobną kostkę ananasy i wymieszać.
Przygotować blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i
dalej ubijać. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Przelać do
tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec ok. 15 min.
Przygotować polewę czekoladową: wszystkie składniki, z wyjątkiem tabliczki
czekolady, stopić na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną na parze czekoladę i od
razu rozsmarować polewę na blacie kokosowym.
Na biszkopcie rozsmarować masę ananasową, nakryć blatem kokosowym.
Pozdrawiam
MS
|