Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de!
news-han1.dfn.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-x
it-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z czeresniami (P)
Date: Tue, 08 Jun 2004 16:16:05 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <ca4pal$c0o$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 37
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204163
Ukryj nagłówki
violka wrote:
> Witam wszystkich grupowiczów :)
>
> Poszukuję sprawdzonego przepisu na ciasto z czeresniami, wiem że sa google,
> ale nic konkretnego nie wygogowałam. Będę wdzięczna za pomoc.
>
> wanda
Oto ciasto owocowe, latwe, a zarazem bardzo smaczne.
Latwe ciasto owocowe
110 gr masla (1/2 cup)
220 gr cukru (1 cup) + 1 lyzka
2 jajka
150 gr maki (1 cup)
3/4 (0.75) lyzeczki polskiego/1 lyzeczka amerykanskiego proszku do
pieczenia
3 srednie brzoskwinie (morele, sliwki, jagody albo inne miekkie owoce)
Nagrzac piec do 180C/350F.
Wieksze owoce pokroic w cwiartki. Mala tortownice (24 cm - 8") wysmarowac
maslem i oproszyc maka.
Ubic mikserem maslo i cukier przez 2 minuty, dodac jajka, make i proszek, ubic
3 minuty. Przelac ciasto do tortownicy, rowno rozsypac owoce po wierzchu, nie
wciskajac, posypac calosc1 lyzka cukru. Piec 60 minut. Wyjac, ostudzic10 minut
w tortownicy, potem zdjac obrecz i podac na cieplo, mozna z lodami albo bita
smietana. W czasie pieczenia owoce zanurza sie w ciescie, ale nie opadna na
dno, i ciasto bedzie mialo zlotawe "wyspy" pomiedzy kawalkami zanurzonych
owocow.
Magdalena Bassett
|