Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Marek Słowik" <s...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z dynia zamiast bananow/bardzo dobre i wyprobowane
Date: 12 Dec 2003 18:55:13 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 46
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1071251713 21824 213.180.130.18 (12 Dec 2003 17:55:13
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Dec 2003 17:55:13 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.219.78, 192.168.243.39
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182992
Ukryj nagłówki
> Tym, ktorzy znaja moje ciasto bananowe, polecam zmodyfikowany przepis z
> miazszem dyni zamiast bananow. Ciasto jest ciemno pomaraanczowe w
> kolorze i bardzo smaczne, wilgotne na drugi dzien. Oto przepis
>
> Ciasto z dynia
> 110 ml oleju (1/2 cup)
> 110 gr bialego cukru (1/2 cup)
> 110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
> 2 jajka
> 240 ml miazszu dyni zmielonego na papke w malakserze (1 cup)
> 260 gr maki (1-3/4 cup)
> 1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
> 1 lyzeczka sody oczyszczanej
> wloskie orzechy i jasne rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
> 1/4 lyzeczki zmielonego cynamonu
> 1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow
> 1/8 lyzeczki startej galki muszkatolowej
> 1/2 lyzki startego swiezego imbiru
> kilkanascie kropel olejku pomaranczowego
>
> Upiec dynie w temp. 220C/425F , na blasze, przecieta na pol jaki dwie
> miski, i wydrazona z nasion, az miekka, okolo godziny. Ostudzic,
> wydrazyc miazsz lyzka, zmielic w malakserze, az polplynny. Pozostaly
> miazsz mozna przechowac w sloikach w lodowce przez pare tygodni. Z
> jednej dyni wielkosci pilki do pilki recznej wychodzi okolo 3-4 szklanki
> zmielonego miazszu.
>
> Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
> keksu. W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac 1 minute.
> Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac 1
> minute, dodac miazsz dyni, przyprawy, imbir, olejek i reszte maki,
> ubijac 3 minuty. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac do
> formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
> brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
> opadaja na dno.
>
> Magdalena Bassett
Trochę nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać
Magdaleno!
Dzięki bardzo za wspaniały bananowiec.
Zajadamy się nim wszyscy - pycha .Dodatkowo robi furorę jako upieczone przez
faceta.
Pozdrowienia z Zakopca.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|