Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dogma <d...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z kremem i truskawkami
Date: Sun, 26 Jun 2005 20:20:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <d9mrvk$kv8$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d9mjl4$grk$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: dqq101.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1119810356 21480 83.24.176.101 (26 Jun 2005 18:25:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Jun 2005 18:25:56 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <d9mjl4$grk$1@opal.futuro.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242353
Ukryj nagłówki
Midnight Wind napisał(a):
> Wpadł mi jeszcze jeden pomysł aby do menu imienininowego mojego męża
> dołączyć ciasto z kremem truskawkowym.
> Niedawno jadlam pyszne ciasto z truskawkami. Przypuszczam, że ciasto było
> biszkoptowe, Było bardzo smaczne i puszyste. Przełożone pysznym truskawkowym
> kremem z kawalkami truskawek. Na wierzchu też byl ten krem. Krem nie był
> zbyt słodki - taki akurat. Ani nie był zbyt tłusty. Wydawal się być dość
> lekki i puszysty.
> Czy ktoś może ma pomysł jak można zrobić takie ciasto?
> Będę wdzięczna za pomysły w odtworzeniu takiego ciasta. ;)
> Pozdrawiam Hania
> http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
>
a moze ciasto kruche z truskawkami i budyniem...
przygotowujemy cisto kruche niezbyt grube i na upieczone kladziemy
schlodzony budyn (najlepszy jest smietankowy albo waniliowy)...
na budyniu ukladamy gesto truskawki...ja duze owoce przecinam na polowe
a mniejsze klade w calosci, nawet jedne na drugich...
wszystko zalewam gestniejaca galaretka rozrobiona w mniejszej ilosci
wody niz w przepisie na opakowaniu (galaretka dowolna z tym, ze ja
preferuje galaretki o kontrastowych wzgledem truskawek kolorach)...
no i calosc do lodowki az do calkowitego stwardnienia...jak ciasto
polezy dluzej (ok 3,4 godz. przed podaniem) to kruchy spod przestaje byc
taki twardy jak po wyjeciu prosto z piekarnika...
jest pyszne
pozdrawiam
dogma :)
|