Data: 2005-06-26 18:20:45
Temat: Re: Ciasto z kremem i truskawkami
Od: dogma <d...@N...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Midnight Wind napisał(a):
> Wpadł mi jeszcze jeden pomysł aby do menu imienininowego mojego męża
> dołączyć ciasto z kremem truskawkowym.
> Niedawno jadlam pyszne ciasto z truskawkami. Przypuszczam, że ciasto było
> biszkoptowe, Było bardzo smaczne i puszyste. Przełożone pysznym truskawkowym
> kremem z kawalkami truskawek. Na wierzchu też byl ten krem. Krem nie był
> zbyt słodki - taki akurat. Ani nie był zbyt tłusty. Wydawal się być dość
> lekki i puszysty.
> Czy ktoś może ma pomysł jak można zrobić takie ciasto?
> Będę wdzięczna za pomysły w odtworzeniu takiego ciasta. ;)
> Pozdrawiam Hania
> http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
>
a moze ciasto kruche z truskawkami i budyniem...
przygotowujemy cisto kruche niezbyt grube i na upieczone kladziemy
schlodzony budyn (najlepszy jest smietankowy albo waniliowy)...
na budyniu ukladamy gesto truskawki...ja duze owoce przecinam na polowe
a mniejsze klade w calosci, nawet jedne na drugich...
wszystko zalewam gestniejaca galaretka rozrobiona w mniejszej ilosci
wody niz w przepisie na opakowaniu (galaretka dowolna z tym, ze ja
preferuje galaretki o kontrastowych wzgledem truskawek kolorach)...
no i calosc do lodowki az do calkowitego stwardnienia...jak ciasto
polezy dluzej (ok 3,4 godz. przed podaniem) to kruchy spod przestaje byc
taki twardy jak po wyjeciu prosto z piekarnika...
jest pyszne
pozdrawiam
dogma :)
|