Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Lady Huncwot" <l...@W...autograf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cielecina w Meltemi
Date: Thu, 30 Oct 2003 19:17:13 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 52
Sender: l...@a...pl@nat-a.acn.pl
Message-ID: <bnrkj7$5uk$1@news.onet.pl>
References: <2...@4...com> <bnh8jp$l6o$1@news.onet.pl>
<9...@4...com>
NNTP-Posting-Host: nat-a.acn.pl
X-Trace: news.onet.pl 1067537831 6100 212.76.39.253 (30 Oct 2003 18:17:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Oct 2003 18:17:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177972
Ukryj nagłówki
Podsylam dwa przepisy:
Znalazlam przepis Anety Kreglickiej na cielecine po grecku (to moze byc
wlasnie to co jadles):
http://www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24246,5579431,P
_KOBIETA_PRZEPISY.html
No i przepis z greckiej ksiazki:
Moschari Stifado ("Food of the Gods" Jill Santorino-Santorinaki)
Porcja dla 4-6 osób
1 kg wolowiny bez kosci
700 g malych cebulek (pickling onions) - obranych ze lupin i gleboko
nacietych u podstawy
225 ml wytrawnego czerwnego wina lub 100 ml czerwonego wina po prostu
50 ml octu z czerwonego wina
3 zabki czosnku - kazdy przeciety na pól
200 g pomidorów bez skóry i pestek
1 paleczka cynamonu
2 liscie laurowe
mala galazka rozmarynu
sól i pieprz
Mieso pokroic na spore kawalki i zrumienic z odrobina oliwy.
Zalac winem lub winem i octem (podejrzewam, ze jesli wytrawne wino to bez
octu, z przepisu to niestety nie wynika wprost), przykryc naczynie.
Gotowac przez minute, potem dodac reszte skladników z wyjatkiem cebuli,
dolac wody zeby wszystko bylo zanurzone.
Dusic na bardzo wolnym ogniu, wstrzasajac co jakis czas garnkiem, bez
podnoszenia pokrywy. Duszenie trwa minimum 1 1/2 godziny.
Kiedy mija godzina duszenia, w oddzielnym naczyniu zeszklic cebule z
odrobina oliwy, zalac woda zeby byla zanurzona i gotowac przykryta na wolnym
ogniu przez 20 min, tez potrzasajac garnkiem (co to za obsesja z tym
potrzasaniem...?).
Po tym czasie dodac cebule do miesa i dusic przez kolejne 20-30 minut. Po
tym czasie mieso powinno byc juz miekkie.
Odstawic potrawe z ognia, po 5 min. wyjac rozmaryn, liscie laurowe i
cynamon.
Potrawa najczesciej jest jedzona bez dodatków, ale autorka proponuje
podawanie z ziemniakami podgotowanymi na parze a nastepnie podsmazonymi na
masle z oliwa z caraway seeds (nie wiem co to jest).
Stifado bylo jedna z moich ulubionych potraw na Krecie, rzeczywiscie
podawana bez dodatków, mmm... chyba sobie zrobie jakies dobre jedzonko
zapamietane z wakacji...
Pozdrawiam,
Lady Huncwot
|