Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Radek" <r...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co gotujecie dzisiaj na obiadek?
Date: Thu, 5 Sep 2002 21:48:58 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <al8ceh$ece$1@news2.tpi.pl>
References: <al7ahc$n6o$1@news.onet.pl> <al8a63$8t5$1@news.tpi.pl>
<00e301c25510$99f98720$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: pm140.gdynia.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031255315 14734 217.97.68.140 (5 Sep 2002 19:48:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Sep 2002 19:48:35 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123906
Ukryj nagłówki
> > Kurczaka Czeng-DU
> > |-)
> >
> > Radek
>
> no to prosimy przepisik :-))))
Przepis jest z książki Kuchnia Chińska wydanej przez Oficynę Wydawniczą MAK
1/2 kurczaka
1/2 filiżanki oleju
1 łyżka wina
1 łyżeczka imbiru (drobno posiekanego)
1 filiżanko ostro doprawionego rosołu
1 łyżka pasty ze skrobi kukurydzianej wymieszanej z wodą (ja tam mieszam
mąkę kukurydzianą, pasy nigdzie nigdy nie widziałem)
1 łyżeczka dymki (drobno posiekanej)
150g kiełków grochu
Składniki dodatkowe:
(1) 1 łyżka posiekanej czerwonej chili, 2 łyżki sosu Hot Bean (zamiast może
być sos Hoisin) no chyba że ktoś wie gdzie w 3mieści kupić hoisin)
(2) 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Kurczaka pokroić na kawałki 2,5x2,5 cm
Olej rozgrzać w woku. Pokrojonego kurczaka smażyć, mieszając przez 2 minuty
na dużym ogniu. dodać składniki dodatkowe (1) i zamieszać. Dodać wino,
posiekany imbir i składniki dodatkowe (2) (i tu moja uwaga ostrożnie z solą.
ja zawsze robię rosół z kostki knora i on jak odparuje to zostawia dużo
soli, ja wsypałem 1 łyżeczkę a potrawa i tak była słona) dobrze wymieszać.
Dolać rosół. Wok przykryć i pozostawić na ogniu 5 minut
Pastę ze skrobi kukurydzianej i dymkę dodać do składników w woku, dobrze
wymieszać. Przełożyć potrawę na talerz.
Kiełki grochu ugotować we wrzątku i ugarnirować nimi potrawę - jak komuś się
uda kupić kiełki groch w 3miescie niech da znać gdzie. Ja zastąpiłem
kiełkami soji.
ps. Dla mnie pychota ale ja jestem maniakiem kuchni chińskiej.
ps 2. Oczywiście na równi z manią kuchni włoskiej, indyjskiej i
meksykańskiej i jeszcze trochę francuskiej :-)
ps 3. Głodny się zrobilem idę przeszukać lodówke
|