Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Juf" <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jecie dzisiaj?
Date: Sat, 16 Jun 2007 16:11:52 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <f50r4n$9k6$1@inews.gazeta.pl>
References: <000501c7b010$fd4d10c0$1e20a8c0@hnet.pl> <f50o88$s8n$1@inews.gazeta.pl>
<00c601c7b01a$a8d33240$1e20a8c0@hnet.pl>
NNTP-Posting-Host: brk60.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1182003159 9862 83.29.104.60 (16 Jun 2007 14:12:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Jun 2007 14:12:39 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297842
Ukryj nagłówki
Monika Zarczuk napisał(a):
>> Spätzle z szynką i sosem śmietanowym to jedna część, a druga ze
>> szpinakiem i sosem czosnkowym.
>
> co to jest? Powiesz coś więcej?
Spätzle to taki szwabski, a dokładniej alemański, rodzaj klusek podobnych do
makaronu, kształt
miewają różny, ale generalnie są zbliżone do wstążek/tagialetelle. Składniki
praktycznie takie jak w makaronie - semolina+jaja. Polska wikipedia nie
wiedzieć czemu mówi na nie "szpacle" zmiast szpecle (wg wymowy). Jada się to
generalnie w południowej części obszaru niemeckojęzycznego.
Więcej masz tu http://de.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
http://en.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
po polsku jest mało i nie do końca jak w oryginale
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpacle w dodatku zdjęcie przedstawia knöpfle,
a nie szpecle, więc wersji polskiej nie polecam.
Tu masz więcej www.spaetzle.de .
W handlu można dostać surowe (w paczkach jak makaron) lub gotowe dania
suszone od Knorra, Maggi itp. marek. Gotowe sa m.in. własnie z wersjach
takich jak dziś jadłem.
Rzadko można kupić w Polsce, ale róznie z tym bywa, ostatnio mi doniesiono
że w E.Leclercu się pojawiły. Cena ok. 6 zł za 400-500 g.
Ciekawostka kulturowa - Szwabi/Badeńczycy nazywają wszystko, co na wschód od
nich "krainą knedli" - Bawaria, Czechy, Austria ;-). Ta mapka jest dość
wesoła http://img.spaetzle.de/spaetzlekarte.gif
J.
|