Data: 2007-06-16 14:11:52
Temat: Re: Co jecie dzisiaj?
Od: "Juf" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Zarczuk napisał(a):
>> Spätzle z szynką i sosem śmietanowym to jedna część, a druga ze
>> szpinakiem i sosem czosnkowym.
>
> co to jest? Powiesz coś więcej?
Spätzle to taki szwabski, a dokładniej alemański, rodzaj klusek podobnych do
makaronu, kształt
miewają różny, ale generalnie są zbliżone do wstążek/tagialetelle. Składniki
praktycznie takie jak w makaronie - semolina+jaja. Polska wikipedia nie
wiedzieć czemu mówi na nie "szpacle" zmiast szpecle (wg wymowy). Jada się to
generalnie w południowej części obszaru niemeckojęzycznego.
Więcej masz tu http://de.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
http://en.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
po polsku jest mało i nie do końca jak w oryginale
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpacle w dodatku zdjęcie przedstawia knöpfle,
a nie szpecle, więc wersji polskiej nie polecam.
Tu masz więcej www.spaetzle.de .
W handlu można dostać surowe (w paczkach jak makaron) lub gotowe dania
suszone od Knorra, Maggi itp. marek. Gotowe sa m.in. własnie z wersjach
takich jak dziś jadłem.
Rzadko można kupić w Polsce, ale róznie z tym bywa, ostatnio mi doniesiono
że w E.Leclercu się pojawiły. Cena ok. 6 zł za 400-500 g.
Ciekawostka kulturowa - Szwabi/Badeńczycy nazywają wszystko, co na wschód od
nich "krainą knedli" - Bawaria, Czechy, Austria ;-). Ta mapka jest dość
wesoła http://img.spaetzle.de/spaetzlekarte.gif
J.
|