Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeść?
Date: Mon, 26 Nov 2007 21:53:45 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <p...@k...net>
References: <fifbjv$4r1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dku137.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1196110496 6188 83.24.24.137 (26 Nov 2007 20:54:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 26 Nov 2007 20:54:56 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306386
Ukryj nagłówki
** Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wacław Potocki
> POTRAWY RÓŻNYCH NARODÓW
> Niech przy swym winie Węgrzyn je z czostkiem słoninę,
> Holender samo masło, Anglik baraninę,
> Włoch żaby do sałaty, cytryny i figi,
> Francuz potazie, Duńczyk śledzie i ostrygi,
> Niemiec szołdrą na zimno, Turczyn żyje ryżem,
> Moskwa bobrem po wódce palonej z hanyżem,
> Orda pszonem, Żyd gęsią, odarszy ze skóry,
> Ślęzak rybą jak wydra ??? każdy do natury.
> Polak pieczenia z wołu, zwłaszcza jeśli spaśny,
> Będzie się kontentował przy kapuście kwaśnej,
> Bo choć to wszytko, prócz żab, co tamte narody
> Jada, przecież pieczenia chodzi na stół wprzódy.
> U starych tak i mężnych bywało Polaków;
> Już się dziś jęli żółwi i brzydkich ślimaków ???
> Poczekawszy, imą się żab i ostryg jadać
> (Inszych plugastw wspominać i grzech o nich gadać),
> Stąd mało serca, mniej sił ani zdrowia wiele
> W niedołężnym być może z wiotchych potraw ciele.
Ta i szabelką... ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|