Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!uw.edu.pl!new
sgate.cistron.nl!xs4all!news.glorb.com!postnews.google.com!u30g2000hsc.googlegr
oups.com!not-for-mail
From: kasia_miśkowa <w...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jeszcze z Czech??
Date: Sat, 02 Jun 2007 22:02:50 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 60
Message-ID: <1...@u...googlegroups.com>
References: <f3r566$6h5$1@news.onet.pl>
<1...@h...googlegroups.com>
<w...@n...gazeta.pl>
<f3sgla$cqk$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.17.140.206
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1180846970 12999 127.0.0.1 (3 Jun 2007 05:02:50 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Jun 2007 05:02:50 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <f3sgla$cqk$1@nemesis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.4)
Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4,gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 serv.dobrafirma.com:8080 (squid/2.6.STABLE4)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: u30g2000hsc.googlegroups.com; posting-host=83.17.140.206;
posting-account=2Q33qQ0AAADkHjQ0yQVdSWy3yL_Qn9KC
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297256
Ukryj nagłówki
On 2 Cze, 19:28, "flower" <f...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w
wiadomościnews:wlalos-B32F8E.13545102062007@news.gaz
eta.pl...
>
>
>
> > In article <1...@h...googlegroups.co
m>,
> > Michał Komorowski <k...@w...pl> wrote:
>
> > > > Eee nie, na mega zakupy się nie nastawiam, raczej na mega zwiedzanie,
> a
> > > > zakupy to raczej tylko kulinarne ciekawostki i to przy okazji -
> oczywiscie
> > > > na miejscu mam zamiar skosztowac knedliczków, a pytanie o markety - to
> > > > dlatego, ze zakupy planuje generalnie wieczorem, w drodze powrotnej..
>
> > > To sprobuj tez plackow ziemniaczanych ("bramborowych"). Nie jestem w
> > > stanie okreslic, czym dokladnie roznia sie od "naszych", ale sa
> > > zdecydowanie inne - i jakies takie... lepsze :)
> > > Natomiast ostroznie przy zamawianiu ryby w restauracji - ZAWSZE pytaj,
> > > jakie do tego przewiduja dodatki. Dosc popularne jest u nich mieszanie
> > > ziemniakow z kiszona kapusta i podawanie tego paskudztwa NA ZIMNO do
> > > ryby. Nalezy tego stanowczo unikac.
> > > Nie wiem, czy w Czechach tez, ale na Slowacji furore ostatnio robi
> > > piwo bursztynowe (cos jak nasz Dog In The Fog), coraz czesciej daja to
> > > "z kija" w restauracjach i jest naprawde warte uwagi. Mowia na to -
> > > nie mam pojecia dlaczego - "granat".
>
> > Granat to rodzaj piwa z praskiego browaru Staropramen i jego nazwa jest
> > chronionym znakiem towarowym. Podobno jest to stara (XIX-wieczna?)
> > receptura, niedawno przywrócona do produkcji. Jest to piwo półciemne,
> > nie mające nic wspólnego z aromatyzowanymi lemoniadkami jak te psie
> > siki, o których piszesz.
>
> A ja od jakiegoś czasu piję niemal wyłącznie polskiego "Koźlaka" z browaru
> Amber, że się tak podłączę - wydaje mi się że mogę go z czystym sumieniem
> polecić, bo na temat tych najpopularniejszych w Polsce piw mam coraz
> bardziej zblizone zdanie do tego powyżej. Piłeś?
> A żeby pozostać przy temacie, to ja - ze Słowacji co prawda, ale może w
> Czechach też się dostanie? - przywoziłem zapas ciemnego piwa które się
> nazywa "Saris", ale oba "s" sa z tym ogonkiem na górze, więc wymawia się
> "Szarisz".
> A o musztardzie ktoś wspomniał? :-)
Juz sie odzywam: maja najlepsza na swiecie musztardę "krzemska" czeska
jest nie do pobicia mieszkam 20km od przejścia w Chałupkach więc nie
mam problemu ale czasami w polskim Tesco mozna ja dostać.
Pozdrawiam
Kasia
|