Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co słodkiego lub gorącego na karnawał?
Date: Wed, 28 Dec 2011 17:52:55 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <jdfhha$3ol$1@inews.gazeta.pl>
References: <2p1p58ctd0el.jem2vzawe2dl$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: aeog136.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1325091178 3861 79.191.110.136 (28 Dec 2011 16:52:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Dec 2011 16:52:58 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <2p1p58ctd0el.jem2vzawe2dl$.dlg@40tude.net>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:8.0) Gecko/20111105 Thunderbird/8.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340606
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-12-28 01:58, XL pisze:
> Świetne rzeczy facet robi. Na karnawał jak znalazł np:
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/06/ciastecz
ka-z-camembert.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/boeuf-bo
urguignon.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/01/bombardi
no.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/10/placek-c
ytrynowy-z-beza-lemon-meringue.html
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/search/label/des
er
> http://kulinarneetiudy.blogspot.com/2011/03/mrozony-
tort-bezowy.html
>
>
> Inne propozycje?
Sądząc z nazw te potrawy, jakie wyżej proponujesz, nie są tradycyjnie
polskimi, ani nawet z kresów wschodnich - które wg deklaracji w innym
wątku na tej grupie preferujesz, jako jedynie słuszne.
Więc dla Ciebie pewnie lepsze będą polskie tradycje:
"...raczono się tłustymi słodkościami - racuchami, blinami i pampuchami
oraz ciastem nadziewanym słoniną i smażonym na smalcu. Stąd pochodzi
tradycja "tłustego czwartku", który rozpoczynał "tłusty tydzień",
wieńczący karnawał. Dziś z bogactwa dawnych obyczajów pozostał tylko
"tłusty czwartek", w którym królują na naszych stołach pączki i faworki,
czyli chrust".
A tu masz litewskie (bo takie, jak pisałaś nie są trefne, w odróżnieniu
od zachodnich) tradycyjne propozycje kulinarne na karnawał:
"Zgodnie z wierzeniami na Zapusty trzeba dużo i często jeść, nawet 12
razy, i wtedy w ciągu całego roku człowiek czuje się syty i silny. Dania
zapustowe mają być przede wszystkim tłuste: boczek, słonina, obficie
kraszona kapusta, kołduny, cepeliny, no i oczywiście bliny, a trzeba ich
napiec tyle, aby nie zabrakło domownikom i gościom - przebierańcom".
--
Bbjk
|