Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co to bylo? Re: Co to bylo?Baklawa (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co to bylo?Baklawa (P)

« poprzedni post
Data: 2002-04-10 12:59:37
Temat: Re: Co to bylo?Baklawa (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Maxima" <m...@h...pl> wrote:

>Witam
>niedawno moj maz jadl w knajpie greckiej cos pysznego ale nie pamieta nazwy.
>Bylo to na slodko (wygladalo jak krokiet) ale ciasto bylo jak na napoleonke
>(kruszace sie). W srodku byly zmielone orzechy, cynamon. Jak sie to to
>nazywa i jak sie robi?

Składa się z kilkunastu listków cieniutkiego ciasta, polanych
lub przekładanych syropem. (miód i orzechy).Oryginalne ciasto
greckie to tzw. fyllo (mniej wiecej) sa tez na to inne pomysly
np. ten....

Baklawa I
http://strony.wp.pl/wp/edward.rejmer/desery/deser01.
htm

Składniki: 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, 250 g zmielonych
orzechów włoskich, 200 g roztopionego masła, 3 i 1/2 szklanki cukru

Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody, tyle by ciasto miało
średnio twarda konsystencję. Rozwałkowujemy 35 - 40 cienkich
placków i zostawiamy je by wyschły. Mieszamy orzechy z 1/2 szklanką
cukru. Do posmarowanej masłem blaszki układamy dwa wyschnięte
placki, nakładamy orzechy, potem kolejne dwa placki i tak aż do
końca. Kroimy bakławę w rombki i zalewamy roztopionym masłem.
Pieczemy w umiarkowanej kuchence dopóki się nie zarumieni.
Zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem, przygotowanym z reszty
cukru rozpuszczonego w półtorej szklanki wody.

(grecy cenia sobie w tym przepisie miod...zamiast cukru
rozpuszczonego w wodzie ...)

Bakława II
http://www.btsnet.com.pl/majkowscy/kuchnia/swiata/ci
asta.html

Składniki: 12,5 dag mąki, 3 jajka, 1,5 łyżki topionego masła,
sól. Dodatki do ciasta: 1 kostka masła, 5 dag tłuczonych
orzechów oraz 6 szklanek cukru i kwasek cytrynowy.
Zagnieść średnio twarde ciasto francuskie z jajek, mąki,
szklanki wody i szczypty soli. Rozdzielić je na małe bułeczki,
posmarować topionym masłem i położyć jedna na drugiej po trzy.
Rozwałkować wałkiem na cienkie (do 1 cm) placki, ułożyć je w stos na
blasze do pieczenia. Ciasto zmarszczyć i posypać tłuczonymi
orzechami, skropić masłem. Tak przygotowaną bakławę zalać resztką
stopionego masła, pokrajać w kwadraty lub trójkąty i piec w
silnie nagrzanym piekarniku do zrumienienia. Upieczone ciasto
polewać gorącym syropem (z 1 I wody) dopóki wsiąka. Ostudzoną
bakławę - razem z syropem - można pokryć mocno osłodzonym gorącym
świeżym mlekiem. Aby ciasto francuskie było delikatne i cienkie
zaleca się suchą i najlepszą gatunkowo mąkę oraz mocne i długie
wyrabianie, aż będą się tworzyły dziurki.

Baklawa III

http://www.kuchnia.3miasto.pl/4829.htm

Ciasto:
500 g maki krupczatki,
250 g maki,
250 g stopionego masla,
1 ubite jajo.
Farsz:
250 g obranych migdalow,
125 g cukru pudru,
100 g stopionego masla.
Przybranie:
20 calych obranych migdalow,
500 ml miodu.


1. Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione
maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic.
2. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte
soli, po czym
wyrabiac przez 30 min., dolewajac stopniowo wode, na dosc
twarde ciasto.
Dodac rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12
rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak
najcienszy okragly placek.
3. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden
na drugim, 5
placuszkow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na
wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc 2
kolejnymi placuszkami, rowniez
smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym
przykryc wszystko
reszta placuszkow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem.
4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty,
przybrac migdalami,
zalac reszta masla, po czym wstawic do nagrzanego do temp.
200żC piekarnika
na 45 min. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na 2
dni, po czym
pokroic do konca wzdluz naciac i podawac.

AgataW.













 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.04 n...@m...ch
18.04 AgataW
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem