Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!WAWEL1.J
asien-NET.com
NNTP-Posting-Host: 195.205.28.2
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 10 Aug 2001 21:08:53 +0200
Message-ID: <4...@j...jasien.gda.pl>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "Eponina" <e...@w...pl>
References: <9l18o1$p1g$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Co to jest kromka? Ankieta :-)
Lines: 36
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62137
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sabinka" <s...@k...net.pl> napisał
Odpowiem za trzy osoby z różnych regionów pochodzące.
> 1) Jak nazywasz pierwszy odkrajany kawalek bochenka chleba?
Ja mówie - pietka, ewnetualnie dupka. Koleżanka (bydgoszczanka od
zawsze) twierdzi, że to jest kromka, natomiast dla mojego męża
(pochodzącego z siedleckiego) jest to przylepka.
> 2) Jak nazywasz odkrajane kolejne kawalki chleba?
W tej samej kolejności : kromka, sznytka (albo po prostu kawałek
chleba), kromka.
> 3) W jakim regionie (miescie) sie tego nauczyles/las?
Ja jestem z Gdyni, reszta towarzystwa : patrz punkt 1 ;-)
> 4) Ewentualnie inne zaslyszane nazwy omawianych elementow :-)
Z tego co słyszałam w Wielkopolsce są to przylepka i skibka. Może
być jeszcze pajda, ale to raczej bardzo gruby "plaster" chleba.
> Bardzo dziekuje i zapewniam ze nie bede wykorzystywala tych
danych osobowych
> do celow nie zwiazanych z chlepkiem :-)
A jakie tam one osobowe? Nie podajemy naszych nazwisk, ani
adresów, ani niczego, co mogłoby nas zidentyfikować ;-)))
pozdrawiam
Monika
|