Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co to za ciasto?
Date: Tue, 30 Sep 2003 07:42:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <blb539$sku$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <blac9g$d1i$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1064900526 29342 217.97.59.131 (30 Sep 2003 05:42:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 05:42:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174756
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa P." <e...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:blac9g$d1i$1@opat.biskupin.wroc.pl...
> Próbowałam ostatnio pysznego ciasta: na spodzie cieniutko ciasto kruche,
> potem co najmniej 5 cm jabłek z rodzynkami i na wierzchu też cieniutkie
> ciasto, chyba z płatkami migdałów. Niestety nie mogę spytać autora.
> Czy coś Wam ten opis przypomina?
Przypomina mi to przepis na szarlotke, podany przez Lille. Pieklam ja
wczoraj.
Wklejam w calosci:
50 dag maki,
10 dag masla
10 dag margaryny
10 dag smalcu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
3-4 lyzki gestej smietany
15 dag cukru
3 zoltka
szczypta soli.
ok. 1,5 kg jablek antonowek, cukier, cynamon, cukier waniliowy,
4-5 lyzek kaszy manny, rodzynki, smazona skorka pomaranczowa.
Make przesiac na stolnicy, posolic, wymieszac z proszkiem do pieczenia,
posiekac z margaryna, maslem i smalcem.
Zoltka utrzec z cukrem, dodac smietane, wymieszac i polaczyc z maka.
Zagniesc szybko ciasto, podzielic na 2 nierowne czesci: 1/3 ciasta wlozyc
do zamrazalnika, a 2/3 do lodowki na co najmniej 30 min.
W tym czasie obrac jablka, zetrzec na tarce, dodac cukier i cynamon do
smaku, cukier waniliowy, rodzynki, smazona skorke pomaranczowa.
Odlac sok, ktory wycieknie z jablek.
Wyjac ciasto z lodowki, rozwalkowac, wylozyc na blache, posypac kasza
manna (ok. 2 lyzek kaszy manny dodac do jablek i wymieszac), wylozyc
jablka na przygotowane ciasto.
Zetrzec na jablka troche masla na tarce, a na wierzch zetrzec pozostala
czesc ciasta wyjeta z zamrazalnika.
Piec ok. 45 min., az ciasto przybierze zloty kolor.
Wyjac z piekarnika, przestudzic w formie, jesli ktos lubi, to posypac
cukrem pudrem.
Najlepsze jest wtedy, gdy ciasto troche polezy (mozna go przykryc
czyms) i lekko zmieknie pod wplywem wilgoci z zewnatrz - wowczas
mozna powiedziec, ze szarlotka rozplywa sie w ustach :)
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|