Data: 2004-05-25 17:31:31
Temat: Re: Co to za potrawa?
Od: "Dora" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:40b36caa$0$20248$626a14ce@news.free.fr...
> Paweł Pollak wrote:
>
> > Znalazłem takie zdjęcie
> > http://home.swipnet.se/~w-33838/bilder/paj.jpg .
> > Bohaterowie spożywają to na ogół jako danie obiadowe, ale znalazłem, że
może
> > też być na deser.
>
> To mi wyglada na quiche lorraine (tysz odmiana tarty).
> Normalnie tarty sa jednak nieco nizsze, to moze byc jakas szwedzka
> odmiana...
>
>
> Ewcia
Mhm, wygląda na "otwarty" placek, jak tarta lub quiche właśnie.
Skoro u Pawła pojawiły się m.in. owoce, czyli coś, czego w quiche raczej się
nie stosuje, to jednak sugerowałabym pozostanie przy nazwie 'tarta'.
A przy okazji - nawinął mi się porządkujący opis:
Z tartami to jest tak : mogą być słodkie albo słone, mogą być przystawką,
głównym daniem lub deserem. W deserach mogą być zapiekane (np. tarta
cytrynowa) lub nie (np. tarta z truskawkami). W kuchni francuskiej wszystko
jest tarta co składa się ze spodu z podniesionymi brzegami (ciasto
francuskie lub kruche: słodkie lub słone) i z wierzchu. Słynna quiche jest
regionalnym (alzacko - lotarynskim) wariantem tarty słonej. Jeżeli tarta
jest zapiekana z dodatkowym przykryciem z ciasta, zmienia ona nazwę na
"tourte" (wymawiać : "turt"). Jeżeli brzegi ciasta są nie podniesione lecz
płaskie, Francuz nazwie taką potrawę pizza... nawet jeżeli nie ma w nim
śladu sosu pomidorowego.
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/potrciapiecz.html
(są tam też przepisy, gdyby to kogoś zainteresowało)
...i ze słowniczka: Quiche - tarta z nadzieniem z jaj, śmietany, boczku,
wędzonki i sera lub warzyw
--
Pozdrawiam,
Dora
~~~~~~~~~~
The future can be changed... but only if fate will allow it.
|