Data: 2004-12-31 01:12:28
Temat: Re: Co to za potrawa.. (z kurczaka)/Przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacq wrote:
>> A czy te sosy sa w odcieniu orientalnym? Np. mozna tak robic kurczaka
>> z sosem z orzeszkow ziemnych (tahini) albo z sosem teriyaki (cos w
>> rodzaju sojowego) albo z sosem smietanowo-czosnkowym. Najprosciej
>> pociac kurze mieso w paski, nadziac na bambusowe patyczki umoczyc w
>> ciescie nalesnikowym na wodzie sodowej i smazyc w glebokim oleju.
>> Czy potrzebne sa Ci szczegolowe opisy skladnikow, przygotowania,
>> proporcji, etc?
>> Magdalena Bassett
>
>
> Brzmi ciekawie... szczególnie to z tym sosem śmietanowo czosnkowym...
> Jednak doświadczenia w kuchni nie mam... i o ile moge poprosic jakas
> kobiete w domu o drobna pomoc ;) (choc chce sie wykazac samodzielnoscia
> ;) ) To moze jakies bardziej szczegolowe przepisy z pewnoscia ulatwilyby
> mi sprawe :)
>
Chcesz zablysnac? OK, no to cyk. Acha, koniecznie napisz, co Ci wyszlo :))
Dwie piersi kurzece przeciac na plasko, jakby sie przekrawalo bulke, na
plastry, ile wyjdzie, 2 lub 3. Te plastry pociac we wstazki szerokosci 4
cm.
Kazda wstazke nadziac na bambusowe patyczki, jak na tym zdjeciu:
http://images.google.com/images?hl=en&lr=&q=chicken+
satay&btnG=Search
Zrobic ciasto
1/2 szklanki maki
1/2 szklanki wody sodowej
1 jajko
Dokladnie wymieszac mikserem lub widelcem i dodac tyle wody sodowej,
zeby bylo luzne ciasto o konsystencji smietanki.
W glebokiej patelni w ktorej zmieszcza sie patyczki z miesem na plasko
(skrocic patyczki nozem czy nozyczkami w razie potrzeby) rozgrzac 2 cm
oleju, gdy goracy*, maczac mieso na patyczkach w ciescie i od razu klasc
na patelnie, bardzo uwazajac, bo pryska. Odwrocic po chwili, gdy zlote i
smazyc az mieso bedzie na wylot usmazone (naciac w najgrubszym miejscu i
sprawdzic).
Podawac gorace (mozna trzymac w cieplym piecu do podania) z sosem
Sos #1
1/4 szklanki kwasnej smietany
2 zabki czosnku
szczypta soli
pol lyzeczki kruszonego pieprzu
lyzeczka siekanego koperku (jak kto lubi)
Wymieszac dokladnie, i jeszcze raz tuz przed podaniem
Sos #2 (sos satay)
1/2 szklanki masla orzechowego gladko mielonego (peanut butter)
3 lyzki sosu sojowego
2 lyzki soku z limonki
1/4 wrzatku
Wymieszac dokladnie.
Podac patyczki z miesem na talerzach wyscielanych salata, na kazdym
talerzu lub obok malutki talerzyk czy miseczka z sosem do maczania, zeby
kazdy mial swoj. Obok podac goracy bialy ryz.
*Zeby sprawdzic, czy olej jest wystarczajaco gotowy do smazenia, nalezy
ustawic w nim bambusowy - jak do jedzenia chinskich potraw - patyczek
pionowo na srodku patelni. Jesli olej jest wystarczajaco goracy, babelki
powietrza formuja sie u podstawy zanuzonego patyczka.
Smacznego
Magdalena Bassett
|