Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co w słoiki do obiadu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co w słoiki do obiadu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 39


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2009-08-18 11:08:45

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
> Jakie sałatki, mieszanki dajecie w słoiki, żeby były potem jako dodatek do
> obiadu? Najlepiej, żeby było to coś prostego do przygotowania. Ja zwykle
> robiłam sałatkę podobną do szwedzkiej, czyli ogórki, papryka, cebula,
> marchew w plasterkach w zalewie octowej. Chciałabym jednak coś urozmaicić.
> Ogórki chili odpadają, bo zbyt pikantne.

Wrzuć przepis na te z chilli. Bo te, co je robiłam w ubiegłym sezonie,
zawiodły po całej linii. W ogóle nie pikantne.

Qra, jeszcze przed sezonem przetwórczym

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2009-08-18 18:53:40

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:

> Wrzuć przepis na te z chilli. Bo te, co je robiłam w ubiegłym sezonie,
> zawiodły po całej linii. W ogóle nie pikantne.

Przepis był podawany tutaj, jako ogórki z miodem i chilli, chyba przez
XL i też przez Gośkę Plitnik.

> Qra, jeszcze przed sezonem przetwórczym

Ja też jeszcze przed. Coś czuję, że skończy się na konserwowych ogórach
i sałatce szwedzkiej znowu.

A może ktoś wie, jak zrobić _dobrą_ obiadową sałatkę z buraczków do
słoików, ale bez żadnych udziwnień?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2009-08-18 19:00:05

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 18 Aug 2009 20:53:40 +0200, medea napisał(a):

> Qrczak pisze:
>
>> Wrzuć przepis na te z chilli. Bo te, co je robiłam w ubiegłym sezonie,
>> zawiodły po całej linii. W ogóle nie pikantne.
>
> Przepis był podawany tutaj, jako ogórki z miodem i chilli,

Jako ogórki diabelskie:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/619
a05e8f457560c?hl=pl

I nie dodawać wody do octu! Już pytano tutaj o nią. Jest zbędna. I nie bać
się octu - większość zostanie wraz z nadmiarem powstałego soku.

--

Ikselka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2009-08-18 21:06:58

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Sie, 22:34, "lemonka" <a...@a...com> wrote:

> Pomidory należą do tej samej rodziny roślin, co ziemniaki/.../Sałatka też smakuje
fajnie, ale jej obróbka cieplna
> jak dla solaniny jest zdecydowanie za krótka.

A jak to się ma do gotowania ziemniaków? Nie solonych wcześniej, nie
odciska się z nich soku i gotuje krócej, niż słoiki z sałatką?

A np. do bakłażanów? Też z psiankowatych. Te to się dopiero krótko
obrabia, a mówią, że kuchnia śródziemnomorska jest jedną z
najzdrowszych.

http://www.bulgaricus.com/artykuly/pomidory.html

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2009-08-18 21:23:16

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha" <c...@t...pl> napisał w wiadomości
news:0d43af13-7765-476f-81d0-8c954355226d@s15g2000yq
s.googlegroups.com.
..
On 17 Sie, 22:34, "lemonka" <a...@a...com> wrote:

> Pomidory należą do tej samej rodziny roślin, co ziemniaki/.../Sałatka
też smakuje fajnie, ale jej obróbka cieplna
> jak dla solaniny jest zdecydowanie za krótka.

A jak to się ma do gotowania ziemniaków? Nie solonych wcześniej, nie
odciska się z nich soku i gotuje krócej, niż słoiki z sałatką?

Jadasz owoce ziemniaków?

A np. do bakłażanów? Też z psiankowatych. Te to się dopiero krótko
obrabia, a mówią, że kuchnia śródziemnomorska jest jedną z
najzdrowszych.

Jadasz _zielone_ bakłażany?

http://www.bulgaricus.com/artykuly/pomidory.html
Bomba. "Solanina zostaje zneutralizowana". Ciekawe czym?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2009-08-18 21:27:51

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h6dg7s$52e$1@news.onet.pl...

>
> To jakiś żart? Jest jakiś link do tej teorii?

Wybierz sobie:
http://www.google.pl/search?q=leszczy%C5%84ski+potat
oes

> Ja zawsze zrywam lekko
> niedojrzałe pomidory, i teraz po tym Twoim poście zacząłem sie bać.
>

Co innego "zielone", co innego "lekko niedojrzałe". Sałatka jest z
_zielonych_ pomidorów a ty możesz spokojnie zerwać _lekko niedojrzałe_,
ale przed zjedzeniem trzeba poczekać aż zrobią się czerwone (metodę
badylarzy z perhydrolem jednak odradzam ;) ) albo wykroić z nich to, co
zielone.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2009-08-18 21:49:08

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha pisze:

> A jak to się ma do gotowania ziemniaków? Nie solonych wcześniej, nie
> odciska się z nich soku i gotuje krócej, niż słoiki z sałatką?

Z ziemniaków to się chyba bulwy zjada, nie owoce. :)

> A np. do bakłażanów? Też z psiankowatych. Te to się dopiero krótko
> obrabia, a mówią, że kuchnia śródziemnomorska jest jedną z
> najzdrowszych.

Bakłażana zielonego jeszcze nie jadłam. Zresztą dojrzały też mi nie
bardzo smakuje, chyba że zapiekany z pomidorami. Dojrzałymi oczywiście.

W ogóle to nie rozumiem, co to za pomysł z tym jedzeniem niedojrzałych
pomidorów. IMO najlepsze są tylko słodkie, bardzo dojrzałe, ale jeszcze
nie zbyt miękkie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2009-08-19 06:41:09

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: Beata Mateuszczyk <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak pisze:
> W Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
> Wrzuć przepis na te z chilli. Bo te, co je robiłam w ubiegłym sezonie,
> zawiodły po całej linii. W ogóle nie pikantne.


Tu przepis na naprawdę pikantne

Krokodylki
2 kg ogórków pokrojonych na połówki zasypać 2 łyżkami soli i zostawić
na min. 6 godzin. Odsączyć. Rozgrzać 8 łyżek oleju. Polać nim ogórki i
posypać 3-4 łyżkami chili. Dodać 2 główki czosnku pokrojone w plasterki.
Zagotować zalewę z 1 kg cukru i pół szklanki octu. Gorącą zalać ogórki.
Zostawić na 12 godzin. Ogórki wraz z zalewą włożyć do słoików.
Pasteryzować.

Tylko nie należy używać chili kamisa, jest zbyt łagodne. Raz popełniłam
ten błąd i krokodylki wyszły w ogóle nie pikantne.

Pozdrawiam
Bea

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2009-08-19 09:11:33

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Usenecie medea <e...@p...fm> tak oto plecie:
>
> Qrczak pisze:
>
>> Wrzuć przepis na te z chilli. Bo te, co je robiłam w ubiegłym sezonie,
>> zawiodły po całej linii. W ogóle nie pikantne.
>
> Przepis był podawany tutaj, jako ogórki z miodem i chilli, chyba przez XL
> i też przez Gośkę Plitnik.

No to ja te robiłam właśnie. W którym one miejscu pikantne są?
Jakby zamiast łyżeczek łyżki stołowe sypać, może by pomogło...

>> Qra, jeszcze przed sezonem przetwórczym
>
> Ja też jeszcze przed. Coś czuję, że skończy się na konserwowych ogórach i
> sałatce szwedzkiej znowu.

Miałam straszną ochotę znów nalewkę malinową, ale maliny u dostawcy uschły.

> A może ktoś wie, jak zrobić _dobrą_ obiadową sałatkę z buraczków do
> słoików, ale bez żadnych udziwnień?


Ja nie. Buraków nigdy nie robiłam.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2009-08-19 09:25:29

Temat: Re: Co w słoiki do obiadu?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea wrote:

> A może ktoś wie, jak zrobić _dobrą_ obiadową sałatkę z buraczków do
> słoików, ale bez żadnych udziwnień?

Dobra to pojęcie wzgledne.
Ja robię dwie: buraczki z kapustą i cebulą oraz buraczki z papryką.
Obie są proste.

Justyna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dlaczego chleb na zakwasie ma biala skorupe?
BURAKI
Jak to jest z cukrem żelującym
sauter w polsce
Płyta indukcyjna samowłączająca si

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »