Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-onli
ne.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z jarmuzu?
Date: Fri, 17 Oct 2003 12:00:16 +0200
Organization: T-Online
Lines: 34
Message-ID: <bmoegk$d58$06$1@news.t-online.com>
References: <bmobd7$jm3$1@news.lublin.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1066384724 06 13480 rJnxVoBbS+Yck0 031017 09:58:44
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: XLV4c2ZGoej52l-L99pP2muyd0NOiUwoD7naEoE9KjXX10RMZlJiUJ
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176648
Ukryj nagłówki
Nie robilam nigdy nic ze swiezego, ale trzeba to najpierw umyc. Aha, wazne:
byl mroz na tym polu gdzie ten jarmuz rosl? Bo powinno go sie zbierac
dopiero po pierwszych mrozach, bo inaczej bedzie gorzki. Do pewnosci
wsadzilabym go do zamrarzalnika.
Ok, umc i pokroic. Cebule zeszklic najlepiej na smalcu dodac jarmuz i zalac
woda (podobnie jak kapuste na bigos) i gotowac ca 1 godz. od czasu do czasu
przemieszac. Ja doprawiam rosolem (proszek/kostka), musztara, zgniecinymi
ziarnami jalowca, sola i pieprzem i duzo smalcu. Najwazniejsze mieso:
boczek, peklowany schab i kielbasa, taka jak sie bierze do gotowania. Zdania
na ten temat sa podzielone jakie mieso powinno w tym byc. W mojej ostatniej
wersji byla peklowka i kielbasa. Pogotowac jakis czas z miesem. Jesli jest
za rzadkie to dodac utarta ziemniak (surowy) lub platki owsiane.
Podawac z ziemniakami.
Oj smaku mi narobilas!
Monika
"Agusia (Lublin)" <N...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
news:bmobd7$jm3$1@news.lublin.pl...
Witam!
Wczoraj nie moglam sie oprzec i kupilam jarmuz. I teraz mam dylemat co z
niego zrobic? Moze ktos pomoze? Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam :-)
Agnieszka i Zlota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|