Data: 2003-10-17 10:00:16
Temat: Re: Co z jarmuzu?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nie robilam nigdy nic ze swiezego, ale trzeba to najpierw umyc. Aha, wazne:
byl mroz na tym polu gdzie ten jarmuz rosl? Bo powinno go sie zbierac
dopiero po pierwszych mrozach, bo inaczej bedzie gorzki. Do pewnosci
wsadzilabym go do zamrarzalnika.
Ok, umc i pokroic. Cebule zeszklic najlepiej na smalcu dodac jarmuz i zalac
woda (podobnie jak kapuste na bigos) i gotowac ca 1 godz. od czasu do czasu
przemieszac. Ja doprawiam rosolem (proszek/kostka), musztara, zgniecinymi
ziarnami jalowca, sola i pieprzem i duzo smalcu. Najwazniejsze mieso:
boczek, peklowany schab i kielbasa, taka jak sie bierze do gotowania. Zdania
na ten temat sa podzielone jakie mieso powinno w tym byc. W mojej ostatniej
wersji byla peklowka i kielbasa. Pogotowac jakis czas z miesem. Jesli jest
za rzadkie to dodac utarta ziemniak (surowy) lub platki owsiane.
Podawac z ziemniakami.
Oj smaku mi narobilas!
Monika
"Agusia (Lublin)" <N...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
news:bmobd7$jm3$1@news.lublin.pl...
Witam!
Wczoraj nie moglam sie oprzec i kupilam jarmuz. I teraz mam dylemat co z
niego zrobic? Moze ktos pomoze? Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam :-)
Agnieszka i Zlota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|