Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.ip
artners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z nadmiaru puree ziemniaczanego?
Date: Wed, 11 Dec 2002 15:30:47 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 57
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <2EqJ9.106847$A9.1286168@news.chello.at> <at6ngk$mno$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: qk136.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1039616763 15467 80.50.71.136 (11 Dec 2002 14:26:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Dec 2002 14:26:03 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:138378
Ukryj nagłówki
Monet wrote:
> > Zostalo mi sporo calkiem (miseczka porzadna) resztek ziemniaczanego puree.
> > Wiem, ze moge z tego zrobic ziemniaczane kotlety i z jakims sosem je
> podac,
> > ale moze cos jeszcze? Chodzi mi po glowie jakas zapiekanka, ale nie mam
> > pomyslu... moze cos podpowiecie?
>
> Tak wlasciwie to nie jest odpowiedz tylko zapytanie.
> "Kotlety z puree" - jak to zrobic ???
moje ulubione kotlety ziemniaczano-warzywne (przepis mojej siostry)
sa naprawde rewelacyjne!
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=64
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 20 min+ok. 30 min. czekania +smażenie
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 cukinii
marchewka
2 liscie kapusty pekińskiej, lub sałaty, lub kapusty
opcjonalnie: koperek, pietruszka, lub szczypiorek (1/2 pęczka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bułka tarta
Przepis:
ziemniaki ugotować, ubić na puree, dodać pieprzu do smaku (masa powinna być
ostra).
Cebulkę i czosnek posiekać drobno i zrumienić.
Warzywa pokroić: marchewkę i cukinię na pół i na plasterki, kapustę na
paseczki. Dodać warzywa i dusić, aż zmiękną.
Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać
trochę bułki tartej by masa na kotlety była gęsciejsza.
Odstawić na ok. pół godziny (mażna do lodówki), żeby masa lekko
stwardniała- inaczej będzie trudno cos z niej ulepić.
Ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć
Wskazówki i uwagi:
Do bułki tartej można dodać mielone zioła, lub nasionka- posiekane
orzeszki, sezam.
pozdr.
pat
i smacznego :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|