Data: 2002-12-11 14:30:47
Temat: Re: Co z nadmiaru puree ziemniaczanego?
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monet wrote:
> > Zostalo mi sporo calkiem (miseczka porzadna) resztek ziemniaczanego puree.
> > Wiem, ze moge z tego zrobic ziemniaczane kotlety i z jakims sosem je
> podac,
> > ale moze cos jeszcze? Chodzi mi po glowie jakas zapiekanka, ale nie mam
> > pomyslu... moze cos podpowiecie?
>
> Tak wlasciwie to nie jest odpowiedz tylko zapytanie.
> "Kotlety z puree" - jak to zrobic ???
moje ulubione kotlety ziemniaczano-warzywne (przepis mojej siostry)
sa naprawde rewelacyjne!
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=64
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: 20 min+ok. 30 min. czekania +smażenie
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 cukinii
marchewka
2 liscie kapusty pekińskiej, lub sałaty, lub kapusty
opcjonalnie: koperek, pietruszka, lub szczypiorek (1/2 pęczka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bułka tarta
Przepis:
ziemniaki ugotować, ubić na puree, dodać pieprzu do smaku (masa powinna być
ostra).
Cebulkę i czosnek posiekać drobno i zrumienić.
Warzywa pokroić: marchewkę i cukinię na pół i na plasterki, kapustę na
paseczki. Dodać warzywa i dusić, aż zmiękną.
Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać
trochę bułki tartej by masa na kotlety była gęsciejsza.
Odstawić na ok. pół godziny (mażna do lodówki), żeby masa lekko
stwardniała- inaczej będzie trudno cos z niej ulepić.
Ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć
Wskazówki i uwagi:
Do bułki tartej można dodać mielone zioła, lub nasionka- posiekane
orzeszki, sezam.
pozdr.
pat
i smacznego :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|