Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z piersi z indyka? Podziekowania
Date: Sun, 3 Mar 2002 23:39:04 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <a5u8rc$dr9$1@news.tpi.pl>
References: <a5onm7$208$2@news.onet.pl> <a5u5l0$pd3$1@news.tpi.pl>
<a5u7fi$n79$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: misiu.wieczysta.krakow.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1015195309 14185 213.25.34.4 (3 Mar 2002 22:41:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Mar 2002 22:41:49 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:98503
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marzena" <x...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5u7fi$n79$1@news.onet.pl...
> Dziekuje Wszystkim za przepisy. Te rolady to naprawde dobry pomysl nie
tylko
> na obiadek, gosciom tez pewnie zaimponuja. Indyk i owoce, tego tez jeszcze
> nie stosowalam, dotad moja kuchnia byla podporzadkowana przedszkolnym
> raczej-niejadka, ale dzieciaki nieco podrosly, apetytow nabraly, wiec
> pozostaje mi sie szkolic. I jeszcze mam pytanie o ser rokpol, jak mniej
> wiecej wyglada, ile kosztuje i gdzie go mozna znalezc. Przeszukalam caly
> duzy market i nic. Dalej jestem nieoswiecona.
>
> Pozdrawiam niedzielnie
> Marzena
Marzenko, rokpol jest stosunkowo drogi. Najtanszy jest nasz polski, popros w
markecie na stoisku z serami to ci podadza cena ok 23- 25 pln.Chyba Kasia
proponowala Ci przepis. Jest troche niedokladny.Ja uwielbiam tak
przygotownego indyka.Przepis autorstwa Valentine wklejam:
Składniki ( na oko):
- surowa piers z indyka pokrojona na plastry grubosci 2 cm
- 1,5 kg pieczarek
- 4 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
- kawalek sera Rokpol ( ja uzylam z 30 dag)
- 4 duze glowki czosnku
- przyprawy
Pieczarki pokroilam na plasterki i poddusilam na patelni. Ostudzilam. Serek
homogenizowany i ser Rokpol zmiksowalam na gladka mase. Dorzucilam do tej
masy przecisniety czosnek i znowu wymieszalam dokladnie. Przyprawilam.
Gdy sos za gesty to mozna dodac jogurtu naturalnego troszke.
W naczyniu zaroodpornym lekko wytluszczonym poukladalam kawalki indyka.
Wysypalam pieczarki i polalam calosc sosem serowo-czosnkowym. Wstawilam do
lekko nagrzanego piekarnika i pieklam w temperaturze okolo 180 stopni okolo
40 minut.
Ja dodaje mniej czosnku niz w orginalnym przepisie, tylko 2 glowki.W
pocatkowej fazie pieke podz przykryciem, pod sam koniec otwarty.polecam ten
przepis jest doskonaly.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|