Data: 2002-03-03 22:39:04
Temat: Re: Co z piersi z indyka? Podziekowania
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marzena" <x...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a5u7fi$n79$1@news.onet.pl...
> Dziekuje Wszystkim za przepisy. Te rolady to naprawde dobry pomysl nie
tylko
> na obiadek, gosciom tez pewnie zaimponuja. Indyk i owoce, tego tez jeszcze
> nie stosowalam, dotad moja kuchnia byla podporzadkowana przedszkolnym
> raczej-niejadka, ale dzieciaki nieco podrosly, apetytow nabraly, wiec
> pozostaje mi sie szkolic. I jeszcze mam pytanie o ser rokpol, jak mniej
> wiecej wyglada, ile kosztuje i gdzie go mozna znalezc. Przeszukalam caly
> duzy market i nic. Dalej jestem nieoswiecona.
>
> Pozdrawiam niedzielnie
> Marzena
Marzenko, rokpol jest stosunkowo drogi. Najtanszy jest nasz polski, popros w
markecie na stoisku z serami to ci podadza cena ok 23- 25 pln.Chyba Kasia
proponowala Ci przepis. Jest troche niedokladny.Ja uwielbiam tak
przygotownego indyka.Przepis autorstwa Valentine wklejam:
Składniki ( na oko):
- surowa piers z indyka pokrojona na plastry grubosci 2 cm
- 1,5 kg pieczarek
- 4 opakowania serka homogenizowanego naturalnego
- kawalek sera Rokpol ( ja uzylam z 30 dag)
- 4 duze glowki czosnku
- przyprawy
Pieczarki pokroilam na plasterki i poddusilam na patelni. Ostudzilam. Serek
homogenizowany i ser Rokpol zmiksowalam na gladka mase. Dorzucilam do tej
masy przecisniety czosnek i znowu wymieszalam dokladnie. Przyprawilam.
Gdy sos za gesty to mozna dodac jogurtu naturalnego troszke.
W naczyniu zaroodpornym lekko wytluszczonym poukladalam kawalki indyka.
Wysypalam pieczarki i polalam calosc sosem serowo-czosnkowym. Wstawilam do
lekko nagrzanego piekarnika i pieklam w temperaturze okolo 180 stopni okolo
40 minut.
Ja dodaje mniej czosnku niz w orginalnym przepisie, tylko 2 glowki.W
pocatkowej fazie pieke podz przykryciem, pod sam koniec otwarty.polecam ten
przepis jest doskonaly.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|