Data: 2002-08-21 08:44:37
Temat: Re: Co zamowic z Wloch ?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Dorota Orzeszak" <s...@a...com.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 21, 2002 10:27 AM
Subject: Co zamowic z Wloch ?
> Witam,
> Moi "tesciowie" jada na wakacje do Wloch, chca nam cos przywiesc
specjalnego
> z kulinarnych dodatkow itp. Co warto zakupic we Wloszech?
> Sama nie mam wogole doswiadczenia, bo nigdy tam nie bylam :(
>
> Moze kawalek swiezego parmezanu?
>
> --
> Pozdrawiam
> Valentine
> Poznan, Debiec
>
Cześć Sąsiadko :-))) Dawno cie nie widziałam ... Z Włoch to poproś tak - z
serów parmezan, asiago, pecorino, gorgonzolę :-))), mascarpone (do
prawdziwego tiramisu, ale nie wiem, czy droge przetrzyma), mozzarellę
prawdziwą, z win - tez by sie coś przydało, bo mają dobre, NA PEWNO -
pomidory suszone w oliwie, bo maja super i tansze duzo niz u nas, dobra
oliwe extra vergine, ocet balsamico, z wedlin, ktore przetrwaja - pancette,
szynke parmenska (prosciutto di Parma) albo prosciutto di San Daniele, rozne
salumi (takie rozne suchawe ichnie kielbaski, w typie salami -
pychota),OLIWKI !!!, jakies frymusne makarony kolorowe, albo w dziwnych
ksztaltach, ryz arborio - najlepszy na risotto, grappe ... yyyy - jak
widzisz, gdyby to dla mnie mieli cos przywiezc, musieliby zabrac ciezarowke
;-)))
Herbatka efemeryczna i rozmarzona na temat Italii ukochanej
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|