Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com
!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co zrobic... ?
Date: Thu, 3 Jul 2003 10:15:37 +0200
Organization: T-Online
Lines: 41
Message-ID: <be0pc2$h7d$06$1@news.t-online.com>
References: <bdukem$2c6$1@nemesis.news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1057220803 06 17645 22ROVtCESJaLx9 030703 08:26:43
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: Ts9G4cZHgeay0bQgUnow3QvNTA4nHYg-KLCETxs3qQojZfYpcqIbkD
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162389
Ukryj nagłówki
"Aleksandra" <m...@b...gnet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bdukem$2c6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> No wlasnie... co zrobic na kolacje? Najlepiej jesli danie by bylo na
> zimno... lekko strawne i pyszniaste oczywiscie :)
> Bede bardzo wdzieczna za wszelkiego typu sugestie i przepisiki.
>
> Pozdrawiam goraco
> Alex
>
Nie wiem czy dostaniesz bulgur (ince bulgur). To taka lamana kasza pszenna
podobna do kaszy kuskus, rodem z Turcji. Ponoc ten przysmak przygotowuja
sobie Turczynki na tzw. babskie wieczory. Moze powinienem poczekac z moja
propozycja, bo nadal eksperymentuje ale sprobuj jesli Ci to smakowo
odpowiada. Istnieje kilka wersji tego dania. Za najlepsza, bo najmniej
ciapowata uwazam ponizsza:
250 g kaszy Bulgur ugotowac wedlug przepisu podanego na opakowaniu i splukac
zimna woda, wowczas kasza nie bedzie ciapowata a sypka jak porzadny ryz. A
potem czego dusza zapragnie, np.: 3 sredniej wielkosci sparzone i obrane
pomidory, cebula lub szczypior, nac pietruszki i co najwazniejsze ostra
papryka. Oczywiscie sol i oliwa z oliwek. Dla oczu, ktore tez jedza dodaje
sie koncentratu pomidorowego. Mozna skropic sokiem z cytryny. O wszystkim
decydujesz sama. Mozesz tez dodac seler naciowy, bo i takie jedlem u Turkow,
drobno pokrojona slodka papryke, male cukinie lekko podsmazone itd. Bulgur
mozesz ugotowac na rosole warzywnymi i ew. zapiec jak nasza kasze gryczana.
Potrawa, mimo ze ze jest ostra wspaniale dziala na moj zoladek i smakuje
wysmienicie.
Przedwczoraj moi sasiedzi grillowali. Kiedy zanioslem im miseczke z
powyzszym, bylo juz po wszystkim. Wczoraj wpadla sasiadka zachwycona i
powiedziala, ze im "suuuuuuuuuuper smakowalo", tu poglaskala sie po
brzuszku, ktory jest coraz wiekszy. Dodala tez ze ona i ono, bo jeszcze nie
wiadomo co bedzie, sa zawsze otwarci na takie propozycje kulinarne.
Pozdrawiam, jak tego chcialas na zimno,
Irek kochany
|