Data: 2005-05-30 10:40:45
Temat: Re: Co zrobic z bialkiem?
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
> A jak się robi taki mus? Ubija się białka z cukrem i dodaje zmuszone
> truskawki :-)? Nie siądzie ta piana i nie zrobi się glut?
>
Jeszcze nie robiłam, ale mam przepisy z archiwum prk i wyglądają smacznie.
Generalnie są 2 wersje musów - z żelatyną i bez i zastanawiam się, czemu
funkcjonują dwa, chodzi o wersję dla mięsnych i jaroszy? W portalu
poświęconym dzieciom przepis na mus też jest bez żelatyny.
Podaję przepisy, jakie udało mi się wygooglać i proszę grupowiczów przy
okazji tego tematu o podpowiedź, któa wersja jest lepsza
Z żelatyną:
http://www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/polska/d18
.html
Bez żelatyny:
http://kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=18&hm=pr/mu
Z białym serem (???? próbował ktoś?)
http://www.bajbus.pl/index.phtml?ids=niezbednik&kat=
przepisy&tmt=przepis&nr=21
A ten jest za to z mąką ziemniaczaną (więc pewnie wyjdzie coś na kształt
kisielu)
http://www.erodzice.com/przepisy_truskawkowe.php
No i sama teraz nie wiem, który będzie w smaku najlepszy - z żelatyną, czy
bez?
Wersja z serem w grę nie wchodzi :)
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
|