Data: 2003-03-07 10:24:45
Temat: Re: Co zrobić żeby nie pryskał???
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Izunia wrote:
> Witam szanownych Grupowiczów!!!
> Proszę poradźcie, co mam zrobić żeby podczas smażenia ryb nie pryskał
> olej??? Przeważnie kupuję filety z mintaja. Podczas każdego smażenia, olej
> pryska po całej kuchni. Musielibyście widzieć jak wyglądają ściany ;)))
> Dzisiaj smażyłam rybki, w końcu się zdenerwowałam i przykryłam patelnię
> pokrywką. Było jeszcze gorzej!!! Tak pryskał, że musiałam zdjąć patelnię z
> gazu i czekać aż ostygnie, żeby zdjąc pokrywkę i wyjąć rybki. Już mnie krew
> zalewa podczas każdego smażenia. Proszę pomóżcie :)))
> Pozdrawiam IZA!
>
Pryskanie jest wynikiem tego, ze temperatura oleju jest sporo wyzsza
(zazwyczaj
smarzy sie w 160 st lub wyzej) od temperatury wrzenia wody. Po
zetknieciu sie z
olejem o takiej temperaturze, ktory na dodatek ma sporo wieksza od wody
pojemnosc
cieplna, nastepuje gwaltowne przejscie wody z cieczy w stan gazowy, a
jak wiadomo
gaz (para) ma duzo wieksza objetosc niz ciecz z ktorek powstal, stad
"mikrowybuchy" - rozprezajaca sie para wyrzuca otaczajacy ja olej.
Podstawowy sposoby zaradzenia sobie z tym problemem:
1. Sucha patelnia (przed nalaniem oleju, wytrzec, postawic na chwile
pusta na ogniu jesli trzeba)
2. Osuszyc to co sie na patelnie kladzie (reczniki papierowe sie do tego
dobrze nadaja
3. Zamrozone produkty najpierw rozmrozic i zostawic, zeby obciekly,
potem patrz 2.
3. Sol (byla o tym mowa), nie wiem dobrze, ale zdaje sie, ze w pewnym
stopniu "wiaze" wode"
4. Siatka (zatrzymuje pruskajacy olej, ale nie zatrzymuje pary)
Nie nalezy stosowac pelnych przykrywek, bo to pomaga tylko na czas kiedy
patelnia jest przykryta.para wodna skrapla sie na pokrywce i wraca na
patelnie. Jak podnosimy pokrywke, to jest jeszcze gozej.....
Truizmy, ale chyba czasami dobrze jest podsumowac...
Pozdr.,
Shrek
|