Data: 2004-10-29 19:57:20
Temat: Re: Cókier
Od: "Magdalena W." <b...@1...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> Natchnięta wątkiem o zastępowaniu brązowego cukru chciałam zapytać,
czy
> spotkaliście kiedyś na swojej drodze cókier. Pakowany był w
żóltoczerwone
> torebki i kosztował parę zł za kilogram - był to cukier brązowy,
zaden tam
> karmelizowany, bardzo fajny, tani... Nie pamietam niestety
producenta. Był
> jakiś czas w moim osiedlowym sklepie,a potem zniknął... :/
Spotykalam, kupowalam, uzytkowalam namietnie i kochalam wielce, jak
mieszkalam w Warszawie. Cókier byl genialny do zastepowania cukru
brazowego, o ile pamietam byl to nie rafinowany cukier z naszych
poczciwych burakow. Byl regulanie w tzw. samie bielanskim na
Kasprowicza (na przeciwpoloznym rogu od empiku ... o ile empik na
Bielanach jeszcze istnieje). Producenta nie pomne.
Teraz mieszkam w cukrowniczym rejonie, a Cókieru nie ma :(
Pozdrawiam
Magdalena
|