Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coleslaw
Date: Mon, 4 Feb 2002 16:53:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <a3mbdg$k89$1@news.tpi.pl>
References: <a3m3jr$2bd$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012838640 20745 213.25.246.186 (4 Feb 2002 16:04:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Feb 2002 16:04:00 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94677
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ricardo" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a3m3jr$2bd$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Mam prosbe,
> bardzo smakuje mi salatka z KFC
> nazywa sie ona Coleslaw.
> Ricardo
----------------------------------------------------
----------------
Coleslaw z papryką:
1/2 kg białej kapusty
1 cebula
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
Kapustę szatkujemy - można to zrobić w malakserze, używając tarczy do
krojenia w plasterki.
Cebulę i oczyszczone papryki kroimy na kawałki. Razem z kapustą wkładamy do
malaksera i miksujemy 1-2 min. Przyprawiamy solą, cukrem i octem
balsamicznym - doskonały zapach zawdzięcza ta surówka właśnie balsamicznemu
octowi, zrobiona z innym octem dużo traci. Wstawiamy do lodówki co najmniej
na godzinę.
Coleslaw z jabłkiem i orzechami:
3 szklanki poszatkowanej białej kapusty
4-5 marchewek
1 duże kwaśne jabłko
1/3 szklanki rodzynek
1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
Sos:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka lekkiego majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
Marchewki i jabłko obieramy, ucieramy na grubej tarce i łączymy z kapustą,
rodzynkami i orzeszkami. Polewamy sosem cytrynowym i dobrze mieszamy.
----------------------------------------------------
----
Przepisy te byly onegdaj w GW w Wysokich Obcasach
Jola L-L
|