Data: 2002-02-04 18:47:13
Temat: Re: Dzieki za przepis
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ricardo wrote:
>
> Wielkie dzieki !
> To napewno o ten przepis mi chodzilo
Zapomnialam dodac, ze coleslaw mozna tez robic z czerwonej kapusty, jest
troche bardziej "pieprzny" w smaku, a kapusta od octu staje sie rozowa i
ladnie to wyglada.
MB
> > Po polsku wymawia sie koleslo.
> > Robi sie tak:
> > 1 mala kapusta
> > 2 duze marchwie
> > 1 lyzeczka soli
> > Drobno poszatkowac surowa kapuste, posypac sola i odstawic na 10 minut.
> > Ugniesc kapuste reka, zeby zmiekla, jesli powstanie sok, odcisnac i
> > wylac. Dodac poszatkowana marchew i polaczyc z sosem. Sosem moze byc
> > zwykly vinaigrette, albo majonez z przyprawami albo vinaigrette
> > polaczone z majonezem. Czesto dodaje sie nasiona selera, ktore sa
> > drobniutkie i wygladaja, jak zmielony pieprz. Ja robie taki sos:
> > 2 lyzki octu
> > 2 lyzki majonezu
> > 1 lyzka drobniutko posiekanej cebuli
> > 1 lyzeczka cukru
> > 1/2 lyzeczki ostrej musztardy
> > 1/2 lyzeczki pieprzu
> > 1/2 lyzeczki nasion selera
> > Po wymieszaniu odstawic na pol godziny do lodowki, i wymieszac ponownie,
> > zeby sie przegryzlo.
> > Magdalena Bassett
|