Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.
sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!lnewspeer00.lnd.ops.eu.u
u.net!emea.uu.net!washdc3-snh1.gtei.net!lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avt
el.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coleslaw
References: <a3m3jr$2bd$1@info.cyf-kr.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 43
Date: Mon, 04 Feb 2002 10:32:38 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1012847717 4.33.132.12 (Mon, 04 Feb 2002 10:35:17 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 04 Feb 2002 10:35:17 PST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94692
Ukryj nagłówki
Ricardo wrote:
>
> Mam prosbe,
> bardzo smakuje mi salatka z KFC
> nazywa sie ona Coleslaw.
> Moze ktos wysle przepis na liste,
> mam nadzieje ze nie naruszylem
> dobrych obyczajow, bo nie pytam
> np. o panierke KFC
>
> dzieki
> Ricardo
Patrz, ale masz wyczucie co do grupy. To sie liczy.
No wiec najpierw nazwa.
Dutch koolsla : kool, cabbage (from Middle Dutch cle, from Latin caulis
+ sla, salad (short for salade, from French, from Old French)
Po polsku wymawia sie koleslo.
Robi sie tak:
1 mala kapusta
2 duze marchwie
1 lyzeczka soli
Drobno poszatkowac surowa kapuste, posypac sola i odstawic na 10 minut.
Ugniesc kapuste reka, zeby zmiekla, jesli powstanie sok, odcisnac i
wylac. Dodac poszatkowana marchew i polaczyc z sosem. Sosem moze byc
zwykly vinaigrette, albo majonez z przyprawami albo vinaigrette
polaczone z majonezem. Czesto dodaje sie nasiona selera, ktore sa
drobniutkie i wygladaja, jak zmielony pieprz. Ja robie taki sos:
2 lyzki octu
2 lyzki majonezu
1 lyzka drobniutko posiekanej cebuli
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki ostrej musztardy
1/2 lyzeczki pieprzu
1/2 lyzeczki nasion selera
Po wymieszaniu odstawic na pol godziny do lodowki, i wymieszac ponownie,
zeby sie przegryzlo.
Magdalena Bassett
|