Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: r...@h...com (Robert Piotrowicz)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Comber sarni
Date: 26 Aug 2000 11:49:39 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 23
Message-ID: <F...@h...com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed
X-Trace: newsgate.onet.pl 967283379 13171 213.180.128.22 (26 Aug 2000 09:49:39 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Aug 2000 09:49:39 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32888
Ukryj nagłówki
Comber sarni po litewsku
Dobrze skruszaly, oczyszczony z blon nie marynowany comber sarni nasolic,
opruszyc lekko pieprzem i natrzec utluczonymi jagodami jalowca (5 szt).
Odstawic w chlodne miejsce na 1-2godziny. Bezposrednio przed pieczeniem
owijamy comber cienkimi plastrami sloniny (miesa nie szpikujemy). Comber
ukladamy w brytfance polewamy suto maslem i pieczemy e srednio rozgrzanym
piekarniku. Gdy sloninka sie zarumieni, zsuwamy ja na bok, comber zas
posypujemy odrobina cukru pudru (ok. 3dag). Gdy comber jest upieczony (mnie
to zajelo 3 godziny) rozklocamy w garnuszku 1 1/2 szklanki gestej smietanyz
czubata lyzeczka maki oraz z sokiem z cytryny (1 duza). Solimy do smaku i
krotko zagotowujemy, po czym wlewamy do brytfanki, z ktorej usunelismy
slonine. Gdy sos sie zagotuje ponownie, wyjmujemy comber a do sosu dodajemy
podzielone na male kawaleczki 8 dag masla. Sosu wiecej nie gotujemy lecz
chwile ubijamy w brytfance sprezyna i polewamy nim comber (oczywiscie
podzielony na polmisku).
Smacznego
Robert Piotrowicz
____________________________________________________
____________________
Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com
--
Chcesz otrzymywac newsy poczta elektroniczna ? Sprawdz http://www.newsgate.pl
|