Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfe
ed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: "irek" <i...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś pysznego z wątróbeczki?
Date: Fri, 20 Feb 2004 13:41:51 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 26
Message-ID: <c14vae$v5a$1@topaz.icpnet.pl>
References: <c127ci$8gr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c12-42.icpnet.pl
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1077280910 31914 62.21.12.42 (20 Feb 2004 12:41:50 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Feb 2004 12:41:50 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192383
Ukryj nagłówki
Przepis sprawdzony z www.gotowanie.wkl.pl .
Koniecznie z kaparami.Uwaga!Ostroznie z solą w trakcie przygotowywania-wywar
w dużym stopniu jest odparowywany.
Wątróbka drobiowa duszona z pieczarkami i winem
Składniki
50 dag wątróbki z drobiu,
25 dag pieczarek,
150 ml białego wytrawnego wina,
1 łyżka posiekanych kaparów (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz i przyprawa curry do smaku.
Przepis
Wątróbkę opłukać, namoczyć na 45 min w mleku, . Osączyć i osuszyć. Usunąć
błonkę. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła. Smażyć na nim
wątróbkę przez ok 3 min. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie
plasterki. Usmażyć na pozostałym maśle. Dodać do wątróbki. Przyprawić do
smaku solą pieprzem i curry. Dodać posiekane kapary. Podlać winem. Dusić na
wolnym ogniu ok 5 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z
ziemniakami z wody i sezonową surówką.
|