Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.onet.pl!not-for-mail
From: Monika <1...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cos z gotowanego kurczaka?
Date: 3 Mar 2003 09:59:39 GMT
Organization: ach jak mi źle
Lines: 23
Sender: x...@p...onet.pl@pe167.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <X...@1...0.0.1>
References: <4...@n...onet.pl>
Reply-To: x...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: pe167.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1046685579 29875 217.98.249.167 (3 Mar 2003 09:59:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Mar 2003 09:59:39 GMT
User-Agent: Xnews/L5 Hamster/1.3.22.103
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144091
Ukryj nagłówki
Wiadomość od (a...@p...onet.pl) dostałam taką:
> Witajcie!
> Czy macie jakis pomysl, co zrobic z kurczaka "rosolowego"?
Ja robię kurczaka w cieście. Kurczak w cieście wygląda mniej więcej
tak: (bardzo mniej więcej, bo robię wszystko na oko).
Kwaśna śmietana (jak nie mam to robię na mleku), jajka, mąka. Sól,
pieprz do smaku. Trochę oleju, albo innego tłuszczu. Miksuję to i ma
wyjść ciasto takie trochę gęściejsze niż na naleśniki. Do tego ciasta
dorzucam dużo drobno posiekanej cebulki (może być wcześniej zrumieniona
jak ktoś woli), posiekanej naci pietruszki i szczypiorku. Innej
zieleniny też można, wg gustu, dla mnie to ciasto cały smak ma z
pietruszki właśnie. Kurczaka w kawałkach układa się na blasze, albo na
patelni i zalewa ciastem. Piecze się co najmniej 40 minut w 180
stopniach. A na patelni- pod przykrywką na bardzo małym ogniu. Do
takiego kurczaka i ciasta do obiadu dodaje się tylko jakąś sałatkę.
Osobiści odruchowo robię z sałaty, albo kapustu pekińskiej, ale inne
też moga być:-).
--
Pozdrawia Monika
GG 51726
|