Data: 2003-03-03 09:59:39
Temat: Re: Cos z gotowanego kurczaka?
Od: Monika <1...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiadomość od (a...@p...onet.pl) dostałam taką:
> Witajcie!
> Czy macie jakis pomysl, co zrobic z kurczaka "rosolowego"?
Ja robię kurczaka w cieście. Kurczak w cieście wygląda mniej więcej
tak: (bardzo mniej więcej, bo robię wszystko na oko).
Kwaśna śmietana (jak nie mam to robię na mleku), jajka, mąka. Sól,
pieprz do smaku. Trochę oleju, albo innego tłuszczu. Miksuję to i ma
wyjść ciasto takie trochę gęściejsze niż na naleśniki. Do tego ciasta
dorzucam dużo drobno posiekanej cebulki (może być wcześniej zrumieniona
jak ktoś woli), posiekanej naci pietruszki i szczypiorku. Innej
zieleniny też można, wg gustu, dla mnie to ciasto cały smak ma z
pietruszki właśnie. Kurczaka w kawałkach układa się na blasze, albo na
patelni i zalewa ciastem. Piecze się co najmniej 40 minut w 180
stopniach. A na patelni- pod przykrywką na bardzo małym ogniu. Do
takiego kurczaka i ciasta do obiadu dodaje się tylko jakąś sałatkę.
Osobiści odruchowo robię z sałaty, albo kapustu pekińskiej, ale inne
też moga być:-).
--
Pozdrawia Monika
GG 51726
|