Data: 2004-06-17 17:05:57
Temat: Re: Coś z kolendrą?
Od: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AndrzejM <a...@w...pl.spamm> napisał(a):
> Zasiałem czas pewien temu i mam teraz ogromny krzak nieomal.
> Chętnie bym z tym coś przyrządził. Ale co?
Popatrz w archiwum - jest duzo przepisow z kolendra. Zostaw troche na
krzaku do jesieni, copys mial wlasne ziarna. Poczekaj ze zbieraniem az
uschna na lodydze, podloz gazete i strzasnij je.
A tu taki maly przepis wegetarianski - Tofu smazone (Stir-Fried Tofu)
Proporcje dla jednej osoby
Mozna podawac np. na ryzu, albo okrecone w nalesnik, etc.
2 lyzki stolowe sosu z soi
1 lyzeczka czosnku przepuszczonego przez praske (albo b. drobno posiekanego)
1 lyzeczka korzenia imbiru przepuszczonego przez praske (albo b. drobno
posiekanego)
1/2 lyzki stolowej octu (najlepiej z ryzu, ale normalny tyz moze byc)
szczypta czerwonego pieprzu w platkach (red chili pepper flakes)
lyzka stolowa oleju sezamowego
100 g tofu (twardego, coby sie nie rozwalal po pokrojeniu w kostke)
starta skorka z cytryny do smaku
2-3 lyzki drobno posiekanych lisci kolendry (cilantro.)
W misce zmieszac sos sojowy, czosnek, imbir, platki pieprzu, olej. Dodac
tofu, wymieszac, wlozyc do lodowki na 10 minut. Patelnie (najlepiej
teflonowa) rozgrzac na srednim ogniu, dodac tofu lacznie z calym sosem i
smazyc az wszystko jest gorace i wiekszosc sosu wyparowala. Posypac skorka
z cytryny i liscmi kolendry. Jesc gorace.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|