Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Juf" <j...@b...pl.preczzespamem>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Coś z ziemniakami
Date: Sun, 30 Jul 2006 03:29:55 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <eah24m$5hk$1@inews.gazeta.pl>
References: <eaf9pu$4dq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: acwl186.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1154223063 5684 83.11.143.186 (30 Jul 2006 01:31:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Jul 2006 01:31:03 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274332
Ukryj nagłówki
Kinga 'Słowotok' napisał(a):
> Nie jadłam jakieś 2 miesiące i nagle mnie naszło.
> Takie ugotowane, pokrojone w bardzo grubą kostkę albo plastry. Takie
> wielkie kawały. I teraz - z czym?
> Chciałabym z tego zrobić na obiad sałatkę albo zapiekankę.
> Maklowicz kiedyś robił coś podobnego w którymś ze swoich programów -
> ziemniaki mieszał z białą kiełbasą i to się nazywało sałatka ;)
> O czymś podobnym myślę.
> Czy macie może jakieś pomysły?
>
> Uprzedzając pytania: nie, same ziemniaki ze zsiadłym mlekiem to nie
> jest to :)
Powiem tak - koniecznie Kartoffelsalat. Najlepiej, jeśli kartofle będa typu
"sałatkowe" - gotujesz na "al dente", obierasz, kroisz w półtalarki. W misie
skrapiasz octem (rodzaj octu zależy od upodobania, ale teoretycznie -
spirytusowy), solidnie popieprzyć. Ostrożnie z solą ( ja osobiscie nie
przepadam za nadmiarem). Możesz też podać pocięte dość wąsko śledzie solone,
uprzednio
wymoczone. Skwasić całe towarzystwo, oppieprzyć jw., i dodać spore ilości
cebuli, szczególnie jesli tzw. "cukrowa" vel "deserowa" i nieco po skrojeniu
się odgazuje. No i olej lub miks z oliwą z oliwek. Schłodzić w lodówce,
zjadać ze smakiem. Wszystko ma byc "al
dente", lekko chrupiace tak na 1/2". Kartoffelsalat jest naprawdę pyszna,
choć ostatnio z racji siły uderzeniowej słowa "Kartoffel" może politycznie
mocno nie halo, wszak mamy gomółkowszczyznę-bis ;-).
Kłania się rzadki uczestnik pl.rec.kuchnia
- Juf!2109
Mity na temat kuchni niemieckiej sa w Polsce mocno przekłamane. Jak zresztą
wszystkie mity, są bardzo PRLowskie.
|