Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Jeff" <j...@v...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Crohn?
Date: 18 Jun 2007 15:38:18 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 63
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <f55t6g$u69$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1182173898 13032 213.180.130.18 (18 Jun 2007 13:38:18
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jun 2007 13:38:18 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 74.14.188.52, 192.168.243.172
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.8.1.4)
Gecko/20070515 Firefox/2.0.0.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:232934
Ukryj nagłówki
Dr Endriu napisal
>
> Swego czasu dyskutując z Jurkiem Miezyńskim dyskutowaliśmy na temat
> bezdrożdżowego chleba białkowego:
> http://tiny.pl/f58j
>
> Chleb białkowy.
> B 11 g T 14 g W 12 g
> 1 : 1,4 : 1,2
> Kaloryczność 100 g 213
> gotowej potrawy - 60 dag
>
> "... 20 białek (50 dag) ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać
> małymi porcjami mąkę pszenną (10 dag) wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do
> pieczenia (1 dag). na końcu wlać strumykiem 10 dag stopionego, lecz
> chłodnego masła, cały czas ubijając. Piec tak, jak chleb biszkoptowy
> (przepis wyżej). ..."
Ten chleb nie nadaje sie absolutnie dla osob chorych na celiakie, bo zawiera
make pszenna i zly tluszcz ktory moze byc szkodliwy dla osob cierpiacych na ta
chorobe.
Ponadto niech pan sprobuje kiedys go upiec, to sam pan zobaczy czy po piersze
wypiek panu sie uda, a pod drugie czy da sie go jesc dluzej niz kilka dni.
> http://tiny.pl/f58p
> "...Ja nawet nie wyobrażam sobie (od dawna) jedzenie chleba. Mam takie
> uczucie,
> że jak jem chleb, to mam wrażenie (czuję to wyraźnie, choć wiem, że to tylko
> sugestia) jak on mi rośnie w żołądku...:).. "
>
> Mając an uwadze te wszystkie zalecenia z dyskusji, i pozycji ksiażkowych
> udałem się do sklepu z "zdrową" żywnością w moim mieście. Najpierw zapytałem
> czy jest dostępny w sprzedaży chleb białkowy (robiony bez użycia drożdży).
> Ekspedientka powiedziała że nie, ale stwierdziłą że ma chleb
> bezglutenowy....
> Zaciekawiony (choroba mamy mojej koleżanki) kazałem sobie podać w celu
> sprawdzenia składników/kaloryczności....
> I co zobaczyłem.... chleb dla cięzko chorych na jelita robiony jest przy
> pomocy DROŻDŻY, tak jak normalny chleb w sklepie.....
> "Kwaśne" pieczywo, z dodatkiem drożdży piekarniczych.
> Niestety, ten nakaz jest przez nas regularnie naruszany. Drożdże zawarte w
> wyrobach z mąki niszczą nas powoli, ale skutecznie, wypaczają naszą
> mikroflorę i sprzyjają rozwojowi nieodwracalnej dysbakteriozy.
Panie Endriu, te receptury chleba sa opracowane dla ludzi chorych na celiakie
i dopuszczone do sprzedazy, przez fachowcow od tych problemow.
Sam takie bezglutenowe wyroby uzywam od lat, to mysle, ze troche wiem co pisze.
W podobnej jak ja sytuacji jest wiele osob chorych na celiakie i uzywa tego typu
wyroby od wielu, wielu lat bezproblemowo.
Jesli natomiast chodzi o utrzymanie prawidlowej flory bakteryjnej na poziomie
jelit, to ma na nia wplyw wiele innych czynnikow, a nie tylko chleb, a raczej
ilosc zjadanego chleba.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|