Data: 2007-06-18 15:00:35
Temat: Re: Crohn?
Od: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ten chleb nie nadaje sie absolutnie dla osob chorych na celiakie, bo
zawiera
> make pszenna i zly tluszcz ktory moze byc szkodliwy dla osob cierpiacych
na ta
> chorobe.
Drogi Jeff-ie. Nie będę się wypowiadał na temat Celiakii, bo mnie ten
problem nie dotyczy.
Jak już wcześniej powiedziałem znalazłem się na tej grupie całkowicie
przypadkowo. Na poczatku interesował mnie głównie temat schorzeń
kręgosłupowych. (Których pozbyłem się na dzień dizsiejszy w 80 %, odpukać w
niemalowane).
Tematyką "przemiany materii" zainteresowałem się niedawno, głównie za
względu na chęć przybrania masy ciała.
Tak się składa iż mam kontakt z pewnym można powiedzieć "kulturystą". Chłop
jak przechodzi ulicą bez podkoszulki, to większość panien piszczy z
zachwytu, a chłopaki "rozbójniki" po prostu nie wchodza mu w drogę.
Jego filozofia żywieniowa oparta jest na prostych zasadzie - jeżeli
odżywiasz się w/g diety kulturystycznej
http://tiny.pl/f56z
2-3 [g] białka na kilogram masy ciała
2-7 [g] węglowodanów na kilogram masy ciała
1-2 [g] tłuszczy na kilogram masy ciała
i ćwiczysz porzadnie na siłowni to nie ma bata, po pół roku wychodzi z
ciebie mały Szwarzeneger.
Jeżeli organizm nie przyjmuje takiej ilości pożywienia, to występuje problem
z jelitami, i trzeba się iśc leczyć...
Gdy przeanalizujesz jadłospis mojego kolegi, to nieprzypadkowo drogi Jeff-ie
znajdziesz w jadłospisie oliwę z oliwek :
9.00 - Śniadanie
-10g oliwy z oliwek
11.00 - Śniadanie II
-10g oliwy z oliwek
14.00 - Obiad
-10g oleju słonecznikowego
17.00 - Obiad II
-10g oleju słonecznikowego
21.15 - Kolacja
-10g oliwy z oliwek
Wymienianych w książce G.P.Małachowa:
http://nmp1.ovh.org/02.htm#najprost
"..Jak już było powiedziane, idealnymi produktami do oczyszczania wątroby
jest oliwa z oliwek tłoczonych na zimno i sok z cytryny... "
...oraz całkowitą eliminację chleba opartego na drożdżach, ze względu na
występowanie zjawiska "wydymania po posiłku" pięknie opisanego przez Jurka
Mierzyńskiego ..
http://tiny.pl/f58p
"...Ja nawet nie wyobrażam sobie (od dawna) jedzenie chleba. Mam takie
uczucie,
że jak jem chleb, to mam wrażenie (czuję to wyraźnie, choć wiem, że to tylko
sugestia) jak on mi rośnie w żołądku...:).. "
> Ponadto niech pan sprobuje kiedys go upiec, to sam pan zobaczy czy po
piersze
> wypiek panu sie uda, a pod drugie czy da sie go jesc dluzej niz kilka dni.
Nie wiem o to trzeba już zapytać Jurka.... Wiem że Jurek chwalił się tym że
chleb ów trzeba przechowywać w lodówce...
> Panie Endriu, te receptury chleba sa opracowane dla ludzi chorych na
celiakie
> i dopuszczone do sprzedazy, przez fachowcow od tych problemow.
Jak widać fachowcy są różni, ale pomimo rad "fachowców" chleb oparty na
drożdżach będzie pęczniec w żołądku wydzielając gazy fermentacyjne, bo po
prostu tak działaja drożdże...
http://nmp1.ovh.org/05.htm#zalecenia
"Kwaśne" pieczywo, z dodatkiem drożdży piekarniczych.
Niestety, ten nakaz jest przez nas regularnie naruszany. Drożdże zawarte w
wyrobach z mąki niszczą nas powoli, ale skutecznie, wypaczają naszą
mikroflorę i sprzyjają rozwojowi nieodwracalnej dysbakteriozy.
> Sam takie bezglutenowe wyroby uzywam od lat, to mysle, ze troche wiem co
pisze.
> W podobnej jak ja sytuacji jest wiele osob chorych na celiakie i uzywa
tego typu
> wyroby od wielu, wielu lat bezproblemowo.
Bezproblemowo to by było chyba wtedy, gdyby mogli jeść wszystko tak jak
ludzie zdrowi ....
> Jesli natomiast chodzi o utrzymanie prawidlowej flory bakteryjnej na
poziomie
> jelit, to ma na nia wplyw wiele innych czynnikow, a nie tylko chleb, a
raczej
> ilosc zjadanego chleba.
... im więcej tym gorzej....
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://nmp1.w.interia.pl
|