Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Date: Sun, 29 Oct 2006 20:07:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <ei2ub6$fmo$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@c...supernews.com> <ei1j2g$d37$1@news.onet.pl>
<1...@c...supernews.com>
NNTP-Posting-Host: abbf221.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1162149031 16088 83.6.195.221 (29 Oct 2006 19:10:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Oct 2006 19:10:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0643-8, 2006-10-27), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:281652
Ukryj nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12k9qslg7kp9d3c@corp.supernews.com...
> Joanna Duszczynska wrote:
>> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
>> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>>
>>>Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>>
>>
>> Dziwne pytanie zadalas...
>> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
>> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
>> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
>> pudru?
>> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
>> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
>
> Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
> codzien. Dotychczas doszukalam sie tylko ciasteczek posypywanych tym
> krysztalem, ale myslalam, ze moze jakies inne wypieki specyficznie
> polecaja uzywanie krysztalu. Pytam z ciekawosci, bo znalam ten cukier w
> Polsce, a nas w USA go dotychczas nie widzialam, az tydzien temu w sklepie
> ze zdrowa zywnoscia wypatrzylam skrzynke z tym cukrem i od tego czasu
> usiluje sobie przypomniec, do czego sie go uzywa oprocz ciastek.
> MB
Do s¸odzenia p¸ynw, ktre powinny zachowa przeroczystoć, zwyk¸y cukier
poprzez zawartoć wapnia powoduje lekkie zmŤtnienie, a jeýeli woda nie jest
z filtra RO to i rýne zabarwienie w wyniku ewentualnych reakcji...
|