Data: 2006-10-29 19:07:27
Temat: Re: Cukier krysztal - do jakich wypiekow?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12k9qslg7kp9d3c@corp.supernews.com...
> Joanna Duszczynska wrote:
>> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
>> wiadomosci news:12k70rq2kfcak96@corp.supernews.com...
>>
>>>Do jakich wypiekow uzywacie cukier krysztal?
>>
>>
>> Dziwne pytanie zadalas...
>> Czy chodzi i co taki w duzych krysztalkach - on sie kiedys rafinada
>> nazywala, ale od 15 lat go chyba nie widzialam, czy o taki co sie go
>> normalnie na co dzien uzywa i trzyma w cukiernicy w odróznieniu od cukru
>> pudru?
>> Cukru pudru uzywam do posypywania faworków paczków itp. Praktycznie do
>> wszystkiego innego zwykly cukier zwany czasem krysztalem...
>
> Chodzi mi o ten cukier, ktory ma wieksze krysztalki, niz ten uzywany na
> codzien. Dotychczas doszukalam sie tylko ciasteczek posypywanych tym
> krysztalem, ale myslalam, ze moze jakies inne wypieki specyficznie
> polecaja uzywanie krysztalu. Pytam z ciekawosci, bo znalam ten cukier w
> Polsce, a nas w USA go dotychczas nie widzialam, az tydzien temu w sklepie
> ze zdrowa zywnoscia wypatrzylam skrzynke z tym cukrem i od tego czasu
> usiluje sobie przypomniec, do czego sie go uzywa oprocz ciastek.
> MB
Do s¸odzenia p¸ynw, ktre powinny zachowa przeroczystoć, zwyk¸y cukier
poprzez zawartoć wapnia powoduje lekkie zmŤtnienie, a jeýeli woda nie jest
z filtra RO to i rýne zabarwienie w wyniku ewentualnych reakcji...
|