Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: M...@e...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cycki Murzynki
Date: Fri, 24 Nov 2000 09:09:53 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 149
Sender: [mikamike mail.onet.pl]@195.116.26.202
Message-ID: <o...@4...com>
References: <8vk0ap$578$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.26.202
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 975053416 28738 195.116.26.202 (24 Nov 2000 08:10:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Nov 2000 08:10:16 GMT
X-Newsreader: Forte Agent
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37711
Ukryj nagłówki
On Thu, 23 Nov 2000 21:58:14 +0100, "Krzysztof Jakubik"
<k...@c...pl> wrote:
>Witam!
>
>Czy ktos zna przepis na Cycki Murzynki? Tylko prosze mi nie pisac, ze odciac
>i lekko podsmazyc na wolnym ogniu :-)))
[MM Cytuje post:]
"Ewa Z." wrote:
>
> Chce sie z Wami podzielic przepisem na bardzo pyszne ciasto o nazwie Pijak
>
> Spod:
>
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru pudru
> 1 szklanka wiorek kokosowych
> 1 szklanka maku
>
> Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta mase
> wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
> zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
> Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. ok.
> 200 stopni C.
>
> Masa:
>
> 2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
> 2 lyzki maki pszennej
> 1/2 litra mleka
>
> Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do prawie
> gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby nie
> powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
>
> Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1 szklanke
> cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
> szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za slodkie,
> ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
>
> Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
>
> Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
> Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas moczenia jak
> kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
> przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym wstawiamy
> ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
>
> Zycze smacznego.
Witam!
Znam to ciasto, (jest pyszne), ale pod nazwa "Cycki Murzynki". Na
kazdy
biszkopt przed polaniem polewa nalezy wetknac rodzynke. Obojetnie pod
jaka nazwa, ciasto godne jest polecenia.
Agnieszka
________________________________________
Pozdrawia : Agnieszka Korzeniecka-Czaban
e-mail : a...@p...com
: c...@t...bialystok.pl
________________________________________
[MM Koniec cytatu.]
[MM Drugi cytat]
Użytkownik gangia <g...@g...pl> w wiadomo?ci do grup dyskusyjnych
napisa
ł:dzWP4.17975$O...@n...tpnet.pl...
> Ostatnio dużo słyszałam o cie?cie pod nazw? "PIJAK" bez skojarzeń :->. Czy
> ktokolwiek mógłby przesłać mi przepis.
>
Kiedy? ktos podawał na grupie taki przepis:
Spod:
6 bialek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka wiorek kokosowych
1 szklanka maku
Bialka ubic na sztywno z cukrem a nastepnie delikatnie wmieszac w ta
mase
wiorki i mak. (Podobnie jak przy pieczeniu normalnego biszkoptu tylko
zamiast mäki dodajemy wiorki kokosowe z makiem).
Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w
temp. ok.
200 stopni C.
Masa:
2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn waniliowy)
2 lyzki maki pszennej
1/2 litra mleka
Z powyzszych skladnikow nalezy ugotowac cos w rodzaju budyniu. (Do
prawie
gotujacego sie mleka wlewa sie powoli ale ciagle mieszajac - tak zeby
nie
powstaly kluchy- mäke rozprowadzonä w zimnym mleku).
Gdy masa lekko przestygnie dodajemy do niej 1 kostke masla i 1
szklanke
cukru pudru po czym mieszamy az do rozpuszczenia. (Ja dodaje ok. 2/3
szklanki cukru gdyz z cala szklanka jest to dla minie ciut ciut za
slodkie,
ale jak kto lubi). Mase odstawiamy do przestygniecia.
Na upieczony i przestudzony spod nakladamy przestudzona mase.
Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok. 30 herbatnikow.
Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w bialej wodce. (Czas
moczenia jak
kto lubi, mozna zanurzyc i natychmiast wyjac lub tez krotka chwile
przetrzymac). Na koniec polewamy herbatniki polewa kakaowa po czym
wstawiamy
ciasto do lodowki i czekamy az masa bedzie calkowicie zimna.
Zycze smacznego.
P.S.
Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30 herbatnikow. Gdy
wezmiemy wieksza blaszke spod bedzie za cienki i w rezultacie tez za
suchy.
Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc odpowiednio ilosc skladnikow.
Na każdy biszkopt przed polaniem polew? należy wetkn?ć rodzynkę-wtedy
ciasto
nazywa się cycki murzynki
Go?ka
[MM Koniec 2. cytatu]
Smacznego :-9
Mariusz "Merlin" Marczak 2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia"
http://www.elblag.info.pl "Elblag i okolice"
|