Strona główna Grupy pl.rec.dom Czajnik elektryczny 0-PL

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czajnik elektryczny 0-PL

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2015-05-07 23:31:47

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 07 May 2015 22:27:47 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-05-07 o 22:06, wolim pisze:
>> W dniu 2015-05-07 o 13:35, Ikselka pisze:
>>
>>> Paragony fiskalne mają paskudną właściwość szybkiego "znikodruku" - a
>>> faktura zostaje.
>>
>> Tu akurat popieram w pełnej rozciągłości. Sam też biorę faktury na
>> każdy grubszy sprzęt
>
> Grzałka nurkowa to grubszy sprzęt? Błagam! Gdybym miała przez 2 lata
> (czy nawet rok) magazynować faktury za każdą duperelę po kilkanaście
> złotych, to utonęłabym w papierach.
>

Jak dotąd - jakieś 20 grzałek po średnio 34 zł (obecnie widuję i po 50).
Daje Ci ktoś za darmo taką kwotę? - bo my musimy ciężko na nią zapracować,
zanosząc oprócz tego ponad 1000 zł miesiecznie do US z samej racji tego, że
SAMI sobie zapewniamy pracę :->


--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2015-05-07 23:33:07

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 07 May 2015 22:31:14 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-05-07 o 22:06, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 07 May 2015 20:22:03 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-05-07 o 17:32, Ikselka pisze:
>>>> Jajco. Spytaj kogoś, kto jest po szkołach, po co się odkaża klimę. To
>>>> samo zjawisko.
>>> Nie to samo. W klimie jest zamknięty obieg wody. A w czajniku... cóż...
>>
>> Odkaża się obieg WILGOTNEGO i ciepłego powietrza. Klimę odkaża się, aby
>> uniknąć zagrzybienia z powodu CIEPŁA I WILGOCI :->
>
> Te Twoje legionellki lubią szczególnie zamknięte zbiorniki.

Tak, bo instalacje ciepłej wody w domach to zamkniete zbiorniki :->

> W dodatku
> giną przy ponad 60st., więc gorące czajniki im nie służą.
>

...a tylko ich mniej gorące, a równie wilgotne jak wnętrze czajnika,
części.


--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2015-05-07 23:34:39

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 7 May 2015 22:33:29 +0200, JBP napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1br5bdujg9scb.1eeusx4glee5b$.dlg@40tude.net...
>> No więc OK, nie podejrzenia, a INSYNUACJE to były. Te się ujawnia.
>> "Grzeczne zapytanie" nie obejmuje nieuprawnionego zainteresowania czyimiś
>> rozliczeniami z fiskusem.
>
> Zainteresowania nie wymagają uprawnień. Działania (nie wszystkie) wymagają
> :)

Za zainteresowanie bez uprawnień niektórzy ludzie słusznie obrywają po
nosie.

>
>> Nieuprawniony zwrot "Chyba nie wlicza pan sobie tego w dg..." jest
>> INSYNUACJĄ.
>
> 1. "Uprzejmie zwracam się o uprawnienie do zadania pytania w kwestii ...
> - jest formą wymaganą w potocznej rozmowie prowadzonej w grupie
> internetowej ?
>
> 2. Mój zwrot nie był ani podejrzeniem ani też insynuacją. Raczej wyrażał
> wiarę w Ciebie i Twoją praworządność. Dlatego początek zawierał słowa "Chyba
> nie...".

Więc po co w ogóle był? - ret.




--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2015-05-07 23:48:13

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-05-07 o 23:13, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:554bad47$0$27526$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-05-07 o 17:32, Ikselka pisze:
>>> Jajco. Spytaj kogoś, kto jest po szkołach, po co się odkaża klimę.
>>> To samo zjawisko.
>>
>> Nie to samo. W klimie jest zamknięty obieg wody. A w czajniku... cóż...
>
> Ej, coś Ci się tu pozajączkowało... :-) gdzie Ty masz tam zamknięty
> obieg *wody* w klimatyzacji? Nie powinien właśnie być - powinien być
> drożny odpływ tej skraplającej się tam wody!

Kiedy działa to tak, a co się dzieje, kiedy jest wyłączona?
Ja tam teorii nie znam, ale z praktyki wiem, że jak w samochodzie mam
przez dłuższy czas klimatyzację wyłączoną, to po jej włączeniu na
początku czuć niezbyt świeży zapach (a filtry klimatyzacji mam co roku
czyszczone).
I z tego powodu właściwie klimatyzacji nie wyłączam, chodzi ciągle
choćby na minimum, żeby zachować obieg powietrza/wilgoci.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2015-05-07 23:51:10

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-05-07 o 23:31, Ikselka pisze:
> Jak dotąd - jakieś 20 grzałek po średnio 34 zł (obecnie widuję i po 50).

Te sprzed 20 lat możesz spokojnie już wyrzucić.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2015-05-08 00:18:14

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>>>> Jak kilka(naście) razy użyję słabszego roztworu kwasu, to skutek i tak
>>>> będzie podobny, bo kamienia jest dużo i musiałabym długo gotować z tym
>>>> kwasem (sprawdzałam przecież). Za którymś razem wreszcie odsłoni się
>>>> miedź, a nikiel zjem w siarczanie.
>>>
>>> Dlaczego miałabyś zjadać siarczan? Roztwór po wytrawieniu kamienia masz
>>> wylać do zlewu i dokładnie opłukać czajnik po czyszczeniu.
>>
>> Co to znaczy "dokładnie" jeśli chodzi o cząsteczki?
>> ;->
>
> Coś tak jak 2C w homeopatii... ;-)
>
> A poważniej, ja w praktyce robię tak aby skutecznie opłukać coś zużywając
> przy tym jak najmniej wody a nauczyłem się tego na lekcjach chemi właśnie,
> gdzie stosuje się do płukania względnie drogą wodę destylowaną: wylewasz
> wszystko - potem wlewasz małą ilość czystej wody, mieszasz z wigorem
> czajnikiem (chlustasz tą wodą w środku) potem wylewasz i powtarzasz
> operację 2-3 razy. Uzyskujesz lepszy efekt opłukania w ten sposób niż
> zalewając tą samą potrójną ilością naczynie raz tylko.

Za czasów świetności takich czajników próbowano mnie wychowywać przez
pracę. We fabryce. Rzucili mnie wtedy na odcinek galwanizowania wyrobów
metalowych. Miedziowalim tam z panem majstrem, cynkowalim i niklowalim.
A nawet srebrzylim. To niklowanie dokonuje się we wannie wypełnionej
siarczanem niklu. W stężeniu całkiem niehomeopatycznym. Na koniec było
płukanie. Wodą ze szlauchu, a nie w sposób wyżej opisany, destylowaną.
Nie ma powodów by przypuszczać, że producent grzałek robi to inaczej
(zastanawiam się, czy w ogóle sprzedaż niklowanych przedmiotów jest
wciąż dopuszczalna -- na osoby uczulone nikiel działa dość paskudnie).
Moje obawy o zjadanie niklu w siarczanie nie są wielkie, ale wkładanie
wciąż nowych grzałek, by dostarczać cały czas świeżych soli niklowych
-- to mi wygląda na ekstrawagancję i potrzebę Bycia Wyjątkowym.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2015-05-08 00:43:42

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 7 May 2015 15:50:39 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:rezj3d150i8m$.1onypk5771tml.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 7 May 2015 10:32:33 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:p0o1el1lk49f$.1c9nvyejm07gx$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Ubierzesz kuchenne rękawiczki i strachu nie ma.
>>>>>>> Nie o skórę tu chodzi lecz o poniklowaną powierzchnię grzałki.
>>>>>>
>>>>>> Reakcja niklu z rozcieńczonym kwasem siarkowym:
>>>>>> Ni + H2SO4 -> NiSO4 + H2
>>>>>> Myślę, ze stężony cytrynowy też dałby radę :->
>>>>>
>>>>> Zapomnij o cytrynowym zatem - użyj octu.
>>>>> Będzie skutecznie, bezpiecznie i bez trucizn.
>>>>
>>>> Jak kilka(naście) razy użyję słabszego roztworu kwasu, to skutek i tak
>>>> będzie podobny, bo kamienia jest dużo i musiałabym długo gotować z tym
>>>> kwasem (sprawdzałam przecież). Za którymś razem wreszcie odsłoni się
>>>> miedź,
>>>> a nikiel zjem w siarczanie.
>>>
>>> Dlaczego miałabyś zjadać siarczan? Roztwór po wytrawieniu kamienia masz
>>> wylać do zlewu i dokładnie opłukać czajnik po czyszczeniu.
>>
>> Co to znaczy "dokładnie" jeśli chodzi o cząsteczki?
>> ;->
>
> Coś tak jak 2C w homeopatii... ;-)

No własnie :->

>
> A poważniej, ja w praktyce robię tak aby skutecznie opłukać coś zużywając
> przy tym jak najmniej wody a nauczyłem się tego na lekcjach chemi właśnie,
> gdzie stosuje się do płukania względnie drogą wodę destylowaną: wylewasz
> wszystko - potem wlewasz małą ilość czystej wody, mieszasz z wigorem
> czajnikiem (chlustasz tą wodą w środku) potem wylewasz i powtarzasz operację
> 2-3 razy. Uzyskujesz lepszy efekt opłukania w ten sposób niż zalewając tą
> samą potrójną ilością naczynie raz tylko.

To w szklanym naczyniu. Albo stalowym.
A mnie Teść-chemik nauczył, a potwierdziła córka-biotechnolog, że
plastikowy/emaliowany czajnik, zwłaszcza używany, więc porowaty, trzeba
szczególnie traktować. Po ww. przez Ciebie czynnościach trzeba go jeszcze
napełnić czystą wodą i pozostawić na kilka godzin, żeby woda miała czas
wejśc we wszystkie pory w tymże używanym=rozpulchnionym=(mikro)porowatym
plastiku i rozCIEŃCZYĆ oraz w efekcie wymyć stantąd resztki tam zalegające.

>
>>> I jakim siarczanie? Mówimy o kwasie octowym! A ten nie tworzy
>>> siarczanów.
>>>
>>> W ogóle zdaje się mylisz siłę chemiczną kwasu z jego stężeniem.
>>
>> Moc kwasu. Nie, nie mylę - pisałam przecież, że rozpuszczanie kamienia za
>> pom. rozcieńczonego _mocnego_ kwasu będzie podobne do działania _słabego_
>> kwasu - zależy to tylko od dobrania czasu działania i temperatury.
>> Wyszukaj
>> sobie w tekście, mi się nie chce.
>
> No właśnie o to chodzi, że nie będzie podobne, bo słaby kwas, np. octwowy,
> nie będzie rozpuszczał metalu, więc skończy swoje działanie na kamieniu.
> Nawet gdy będzie go stechiometrycznie więcej niż potrzeba na rozpuszczenie
> kamienia. Silny kwas rozpuści kamień i potem się nie zatrzyma - poleci dalej
> z powłoka metalową.


>
>>> I nie trzeba nic gotować w kwasie octowym - wystarczy go nieco podgrzać
>>> (samym czajnikiem po zalaniu octem z butelki) i zostawić taki pogrzany
>>> roztwór na noc. Jak będziesz gotować to więcej octu się ulotni z roztworu
>>> kwasu niż przereaguje z kamieniem.
>>
>> Nie gotuję godzinę, tylko doprowadzam do wrzenia i wyłączam.
>
> Niepotrzebnie, bo w czasie wrzenia kwasu octowego tracisz dużo bezwodnika
> octowego, który się ulatnia z roztworu w postaci gazowej. Wystarczy nieco
> podgrzać ocet aby przyspieszyć reakcję chemiczną.

OK, a teraz sobie wyobraź, że powłoka niklowa ma uszkodzenie mechaniczne
(upadek grzałki w transporcie lub zwykły odprysk w trakcie użytkowania) -
a Ty mi proponujesz ten kwas octowy i odkamienianie nim.
Wiesz, co to takiego grynszpan? Myślę, że to zakończy Twoje indagowanie
mnie, dlaczego nie odkamieniam octem.
:->

>
>>> Kwas octowy jest za słaby aby ruszyć nikiel i odsłonić miedź - dlatego
>>> polecam właśnie octowy a nie siarkowy czy solny,
>>
>> OMG, wiem, co to są za kwasy, jeszcze na głowę nie upadłam, zeby je mieć w
>> ogóle w domu, a co dopiero do czajnika wlewać. Czy ja gdzieś o nich
>> pisałam? Więc skąd je wytrzasnąłeś tutaj?
>
> Kto pisał o siarczanie i piciu siarczanu? Ty.
> Więc teraz nie rób oczu że ja o kwasie siarkowym piszę...
> A może po prostu nie łączysz Twoich siarczanów z moim kwasem siarkowym? :-)

Nie - bo łączę z MOIM :->

>
>> Tylko że we "wszystkich domach" raczej już dziś mają stalowe grzałki - bo
>> takie czajniki się dziś produkuje. A ja używam muzealnego, żtp. Z
>> niklowanymi. I wolę dmuchać na zimne - bo skąd ja wiem, czy jakość tej
>> powłoki jest należyta.
>
> Co to znaczy że jakość powłoki jest należyta? Co by się Twoim zdaniem stało
> gdyby nie była? Odsłoniłaby się miedź lub żelazo/stal grzałki - wielkie mi
> mecyje...

U mnie miedź. Plus TWÓJ kwas octowy = grynszpan.

>
>>> Jakoś nie chce mi się wierzyć że przez pół roku odłoży Ci się
>>> rzeczywiście
>>> 2cm kamienia.
>>
>> A raczej więcej.
>
> To pewnie raz na 20 lat tam zaglądasz a nie raz na 6 miesięcy :-)

Mówiłam, że wodę FILTRUJĘ - dlatego odkłada się kamienia MNIEJ. I wtedy
wymieniam grzałkę. Coś kiepsko kojarzysz. To zaczyna być krępujące - tak
dorosłemu tłumaczyć jak krowie na granicy.

>
>>> Raczej coś Ci się wydaje albo to była tylko figura
>>> retoryczna...
>>
>> Obrazowo: jak gotuję weki, to po wyjęciu są całe białe - niczego nie widać
>> w nich. Jak przejadę palcem po słoiku na odcinku jakieś 10 cm, to mam na
>> palcu rogalikowaty WZGÓREK kredy.
>
> No widzisz... a Ty się przejmujesz jakimiś mikroporami i bakteriami :-)))

Twoimi.
A najbardziej tymi grzybami termoopornymi, a jeszcze bardziej ich odpornymi
na temperaturę toksynami, które możesz konsumować. Oczywiście nie szkodzą
Ci - bo to stwierdziłeś autorytatywnie, więc tak niechybnie jest :->

>
>>> A jeśli rzeczywiście przez pół roku masz tyle kamienia to przemyślałbym
>>> to.
>>> Skąd masz wodę wodociągową?
>>
>> Z gminnego ujęcia głębinowego.
>>
>>> Jakie ma ilości mg/litr wapnia/magnezu?
>>
>> Ostatnio nie pytałam, więc nie wiem, le coś jest na rzeczy, bo kiedyś na
>> moje zapytanie tel. odpowiedzieli, że nie ma norm na twardość wody,
>> podczas
>> gdy teraz (wczoraj!) tknęło mnie i znalazłam właśnie to:
>> "Dopuszczalna norma twardości ogólnej wody zgodnie z Rozporządzeniem
>> Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku w sprawie jakości wody
>> przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.z 6 kwietnia 2007 Nr 61
>> poz.417) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r.
>> (Dz.U. z 29 kwietnia 2010 Nr 72 poz.466) nie powinna przekraczać 500 mg/l
>> CaCO3."
>> Na pewno jest więcej.
>
> No ba... dużo więcej. Podejrzewam że aby mieć 2cm osadu po 6 miesiącach
> gotowania wody to trzeba mieć tam w kranie rozcieńczoną kredę :-)))

To jest szacunkowa grubość, i tylko teoretyczna - bo u mnie grzałka by tyle
nie wytrzymała, gdybym używała w czajniku wody NIEfiltrowanej.
I co powiesz na pół wiadra gęstego szlamu kredowego wypływajacego z
wężownicy zbiornika po rozpuszczeniu kwasem twardego czopu w zaworze - po
niecałych 2 latach GRZANIA (czyli nawet nie gotowania) wody użytkowej?
:->

>
>> Oszukali mnie, a ja uwierzyłam, bo niby czemu nie, w
>> końcu. Ponieważ jednak boję się o sprzęt AGD z grzałkami oraz o kolektor
>> słoneczny z wężownicą, która co rusz się zatyka szlamem wapiennym i trzeba
>> ją bardzo stężonym kwasem cytrynowym płukać (a tam miedź przecież - no to
>> w
>> końcu kwas ją przeżre na wylot - to kosztowna rzecz będzie, bo dedykowany
>> zbiornik 800 l do wymiany, przecież wężownicy nie wyprują), to już mam
>> gotowe pismo z zapytaniem o konkrety. Tylko powiedz sam, co oni zrobią,
>> kiedy się wyda (a musi), ze normy są przekroczone? NIC nie zrobią. Co
>> najwyżej ich będę mogła skarżyć w przyp. awarii, no ale już widzę te
>> efekty. :-/
>
> Jak to co zrobią? Muszą Ci dać wodę zdatną do picia albo wynocha. W końcu za
> wodę pitną płacisz a nie za ujęcie Kryniczanki ;-)

No i co zrobią, zainstalują filtry/zmiękczacze na ujęcie? - już to widzę,
jak wodę do mycia, kibelka czy do podlewania ogródka lecą wszystkim
odwapniać. Wiesz, jakie to są ilości w skali gminy? Czy może potraktują
mnie indywidualnie?
:-|

>
>> Filtry Dafi zakładane "na rury" wytrzymują tyleż czasu, więc koszt bez
>> sensu. Osmotycznego filtra nie chcę, bo po mojemu to ZBYT dokładne
>> filtrowanie i to także z potrzebnych rzeczy, więc trzeba się suplementować
>> wtedy. Wolę już jeść tę kredę. Dużo jej nie zjem, bo ileż w końcu. Chodzi
>> tylko o AGD i ten kolektor.
>
> Jeszcze są takie zmiękczacze zbiornikowe, z wymieniaczami jonowymi,
> regenerowanymi solą NaCl, ale woda z nich ma za dużo jonów sodu aby się
> nadawała do zdrowej konsumpcji - zabezpieczy jednak urządzenia AGD.

Niestety musiałabym fizycznie oddzielić instalację wody pitnej lub zbudować
nową - dodatkowy koszt oprócz samego zmiękczacza. Że już nie wspomnę o ew.
koniecznych pracach remontowych w domu po takiej robocie. Nie bardzo mię
się chcę.

>
>>> Nie sądzisz że używanie tak twardej wody może nie być zbyt zdrowe?
>>
>> Do picia filtruję tę wodę w dzbanku, jako smakosz herbaty - jeden wkład
>> Brita Maxtra (czyli ten duży) wystarczy u nas (na dwie osoby, co kilka
>> tygodni na wekend dodatkowe 3 i czasem goście) góra na 2 tygodnie w
>> porywach, i to przy korzystaniu z niego tylko do filtrowania wody NA
>> HERBATĘ (fakt, pijemy jej dużo). Po tym czasie pojawia się widoczny (!)
>> kamień w czajniku i na dnie filianek, a także wapienna tęczowa "kra" na
>> powierzchni herbaty, osadzajaca się ciemnym filmem (zabarwienie węglanu
>> od herbaty) na białej porcelanie.
>
> To te 2cm w czajniku po 6 miesiacach masz od filtrowanej wody z Brity??

MIAŁABYM.
Gdybym nie FILTROWAŁA.

Czytajże ze zrozumieniem, bo zaczynam podejrzewac Cie o sklerozę - nomen
omen zwapnienie :->

>
>> Do gotowania JUŻ nie filtruję, ponieważ kiedyś, kiedy to robiłam, to z
>> kolei nabawiliśmy się braków magnezu - WSZYSCY mieliśmy tiki i skurcze,
>> które przeszły jak ręką odjął po suplementacji. Sprawdziłam to ponownie -
>> i
>> się pwotórzyło. Tak więc jemy ten CaCO3 w zupach i sosach, w końcu to
>> tylko
>> kreda. Dobrze, że nie gips. Tylko kto ich tam wie, co tam jest jeszcze -
>> może i gips też.
>
> Wziąłbym z wodociągów dokładne zestawienie jonów jakie masz w wodzie, takie
> z konkretnego badania, z datą i nazwą ujęcia aby się zgadzało z Twoim. Bo
> niewykluczone jest że razem z węglanami są tam też siarczany wapnia, a więc
> Twój ulubiony gips :-) A swoja drogą, czemu "dobrze że nie gips"? Czemu się
> go boisz bardziej niż węglanów :-)

Bo powoduje zatwardzenie :->

--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2015-05-08 00:45:17

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 07 May 2015 22:57:36 +0200, cef napisał(a):

> W dniu 2015-05-07 o 17:10, Ikselka pisze:
>
>> Grzałka raczej tego nie wytrzyma, bo przez ten czas będzie na niej ze 2 cm
>> kamienia, o ile się do tej pory z jego powodu nie przegrzeje=spali, więc
>> musiałabym odkamieniać znacznie częściej.
>> Powtarzam więc - wolę wymieniać grzałki w momencie, kiedy jest już na tyle
>> dużo kamienia, że dłużej niż zwykle trwa granie wody do wrzenia, przy czym
>> zakamienienie powłoki jeszcze nie powoduje przepalenia grzałki.
>
> Tak się zastanawiam czy to ja mam jakąś niedobrą - pozbawioną
> kamienia wodę (bo warstewka kamienia w czajniku to jest tak delikatna i
> licha,
> że średnio raz na rok myślę o odkamienianiu) czy to Ikselka ma
> jakąś niesamowicie zakamienioną.
> Co bardziej szkodzi?

Kiedyś miałam całe lata ten sam czajnik, a w nim ZERO osadu/kamienia, więc
ZERO odkamieniania - jak miałam swoją wodę studzienną. Teraz mam
wodociągową - NIESAMOWICIE ZAKAMIENIONĄ :->
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2015-05-08 00:49:03

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 7 May 2015 15:59:20 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:y3bdfrhv88d2.1h5fv3p4atqny.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 7 May 2015 10:33:25 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:k79q90kcp5e3.hpi89mp7xnbz$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Thu, 7 May 2015 09:33:32 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> "cef" <c...@i...pl> wrote in message
>>>>> news:55493ac8$0$8368$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> W dniu 2015-05-05 o 22:36, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Legionella
>>>>>>> się mnoży bakteria
>>>>>>> grzyby termooporne.
>>>>>>> "mikroskopijne drobiny plastiku"
>>>>>>
>>>>>> A Ty tak na co dzień chodzisz w masce i w jakimś kombinezonie
>>>>>> czy normalnie i stykasz się z tymi wszystkimi okropieństwami?
>>>>>
>>>>> Wszystkie sztućce tuż przed obiadem wstawia do autoklawu do
>>>>> sterylizacji,
>>>>> bo
>>>>> się jej od leżenia w szufladzie w temperaturze pokojowej ubrudziły
>>>>> grzybami
>>>>> i bakteriami :-)
>>>>
>>>> Wystarczy, że od 20 lat używam zmywarki (nie, nie tej samej) i to tylko
>>>> i
>>>> wyłącznie na programie 75 st C - a w szufladzie mam pojemnik na sztućce,
>>>> który TEŻ bywa w tej zmywarce :->
>>>
>>> No ale te 75'C jest tylko chwile, potem lezą w temperaturze pokojowej
>>> i bakterie się rozwijają na nich.
>>
>> Są SUCHE. Te sztućce. Bakterie lubią wilgoć. :->
>
> Naprawdę nie ma się czego bać - bakterie są wszędzie i organizm nasz sobie z
> nimi radzi. Nie daj się zastraszać... Mydełek anybakteryjnych, mam nadzieję,
> nie kupujesz? Nie dajmy się zwariować...

Się nie daję. Mydełka czy pasty do zebów likwidujące 99 procent bakterii to
gadka dla idiotów - którzy nie mają pojęcia, jak błyskawicznie z tego
ocalałego 1 procenta robi się choćby i 400 procent ilości wyjściowej :-]
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2015-05-08 00:53:11

Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 7 May 2015 16:01:14 -0500, Pszemol napisał(a):

> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:554bb291$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-05-07 20:08, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:t90lnixwtby2$.197y9uu6iqd5n$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Thu, 7 May 2015 09:32:03 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:gwanfac3inpx.gf8wngsj5rjo.dlg@40tude.net...
>>>>>>
>>>>>> Dlatego MIKRO(!)pory w plastiku, jak tylko się pojawią, niechybnie
>>>>>> zauważysz bez mikroskopu. No łał. Weź Ty sobie może kiedyś ten czajnik
>>>>>> gdzieś do jakiejś szkoły pod mikroskop - ujrzysz rzeczy niesamowite,
>>>>>> vide
>>>>>> "erozja termiczna tworzyw sztucznych", no a już zwłaszcza po 10
>>>>>> latach.
>>>>>> Bo oczywiście producent daje gwarancję tylko na dwa, ale w warunkach
>>>>>> gwarancji nawet słowem nie wspomni o odporności wyrobu na korozję
>>>>>> termiczną
>>>>>> (czyli na skutki dużych zmian temperatury) w trakcie długoletniego
>>>>>> używania
>>>>>> :->
>>>>>
>>>>> No ale w czym mi ta korozja termiczna miałaby przeszkadzać?
>>>>
>>>> No właśnie BAKTERIOM/GRZYBOM w niczym,
>>>> im wręcz pomaga, stwarzając w porach
>>>> materiału nisze do gromadzenia się, rozmnażania i kolonizacji :->
>>>
>>> Pisałem już o tym, że bakterii ani pleśni się nie boję,
>>> naczyń specjalnie nie sterylizuję, nie ma takiej potrzeby.
>>
>> Ty się nie liczysz, ty jesteś pro-szczepionkowiec!
>
> Mało tego - zaszczepiam się celowo różnymi pleśniami i bakteriami bardzo
> chętnie jedząc smaczne serki Gorgonzola :-)

No to hurra, zjedz sobie zapleśniały chlebek albo owoce, co tam. Albo
poszukaj świeżego zapleśniałego białego serka :-]
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 20 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cheap Nike Air Max 2015 Shoes men's women's wholesale www.FashionLeader.co
Cheap Ugg Boots wholesale Ugg Boots men's women's kid's wholesale www.FashionLeader.co
Air Max 2015 Shoes Air Max Classic BW Shoes Air Max 90 Shoes wholesale www.FashionLeader.co
Czajnik i indukcja
Wyłącznie sterownika po sezonie grzeczym - wyłączacie ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »