Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czas na faworki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czas na faworki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-12-29 16:26:37

Temat: Re: Czas na faworki
Od: Alkmina <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett napisał(a):
> turecky wrote:
>
>> Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
>>
>>> W tym roku robie faworki jak zwykle, ale nastawilam w sloiku cukier
>>> puder ze skorka pomaranczowa, i pachnie pieknie. Ten wlasnie uzyje do
>>> faworkow. A wy robicie jakies warianty, czy tradycyjne faworki i roze
>>> karnawalowe? Zastanawialam sie nad innym ksztaltem, moze pasy bez
>>> przewijania, ale naciete wzdluz jednego brzegu, jak palce. Jakies
>>> pomysly na niecodzienne faworki?
>>> MB
>>
>
>> Przepis ten ma w mojej rodzinie długoletnią tradycję.
>
>
> Ja swoj wlasny tradycyjny przepis tez mam, bez alkoholu, bez zadnego
> wybijania, po prostu zwykle wyrabianie ciasta, a tak samo kruche i z
> bablami wychodza, ale mnie chodzilo o cos wlasnie nie tradycyjnego, lub
> jakis pomysl na lekkie odejscie od tradycji.
> MB

Jak chcesz odejść od tradycji to je zafarbuj. Możesz do tego celu użyć
soku z buraków, marchwi, czy czegoś tam jeszcze.
Ja robię tradycyjne:
1/2 kg mąki,
8 żółtek,
1-2 łyżki spirytusu lub rumu,
płaska łyżeczka soli,
ok. 1/2 szkl. gęstej śmietany.
Smażę na oleju.

Alkmina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-12-29 20:36:41

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "anet1" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12p8qvqn41fkl1e@corp.supernews.com...
>
> Ja swoj wlasny tradycyjny przepis tez mam, bez alkoholu, bez zadnego
> wybijania, po prostu zwykle wyrabianie ciasta, a tak samo kruche i z
> bablami wychodza, ale mnie chodzilo o cos wlasnie nie tradycyjnego, lub
> jakis pomysl na lekkie odejscie od tradycji.
> MB

Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki? Twoje wszystkie
przepisy sa wspaniałe, a ciasta upieczone według nich zawsze są przedmiotem
zachwytów mojej rodziny i znajomych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-12-29 21:24:13

Temat: Re: Czas na faworki
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

anet1 wrote:

> Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki?

Oczywiscie. Ja robie tak:

420 gr mˆki
3 ¸yýki kwaćnej ćmietany
3 ý—¸tka
1 jajko
3 ¸yýeczki mas¸a
Po¸ˆczy sk¸adniki i wyrobi reka lub mikserem, aý ciasto bŤdzie
jedwabiste, miŤkkie i g¸adziutkie. Rozwa¸kowa cienko, ciˆ na pasy i
przewija, albo zrobi r—ýe karnawa¸owe. Smaýy w g¸Ťbokim t¸uszczu,
przek¸ada na rŤczniki papierowe do ostygniŤcia, posypa cukrem pudrem,
gdy przestygnˆ.

Gdy wyrabiam ciasto, po polaczeniu skladnikow i szybkim zarobieniu daje
mu odpoczac pod przykryciem okolo 20 minut, zeby maka miala szanse
napeczniec. Dopiero potem wyrabiam do gladkosci, mikserem okolo 5-8 minut.

Rownieý rozwa¸kowane ciasto trzymam przykryte, i pociete faworki teý, bo
podsuszone nie otrzymujˆ tych bˆbli, jak te z miŤkkiego, swieýego
ciasta. Smaze w tluszczu, ktory jest chyba odpowiednikiem Ceresu, czy
Palmy - taki bialy tluszcz jak smalec, ale roslinny.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-12-29 21:37:16

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "anet1" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12pb1rtmu92i008@corp.supernews.com...
> anet1 wrote:
>
>> Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki?
>
> Oczywiscie.

Bardzo dziękuję i łączę życzenia noworoczne.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-12-29 22:06:08

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Dodatkowo chcę upiec ciasto "Niebo" - jeszcze go nie piekłam, więc
jest okazja.

Ikselko, możesz wrzucic tu przpies na niebo? Brzmi fajnie .... :-)

D/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-12-30 21:34:46

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dorota *** napisał(a):
> Ikselko, możesz wrzucic tu przpies na niebo? Brzmi fajnie .... :-)
Jest tutaj jako "Niebo w gębie", ale moja koleżanka, u której je
jadłam, nazywa je po prostu "Niebo" i ta nazwa bardziej mi odpowiada:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/a3b44a43d3c96ff5/22759eececa20f3c?lnk=gst
&q=niebo+w+g%C4%99bie&rnum=2#22759eececa20f3c

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-12-30 21:46:30

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett napisał(a):
> Smaze w tluszczu, ktory jest chyba odpowiednikiem Ceresu, czy
> Palmy - taki bialy tluszcz jak smalec, ale roslinny.
Planta, oczywiście?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-12-30 21:56:36

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "dippi" <dippi[HATESPAM]@op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Magdalena Bassett" napisala w wiadomosci

>Jakies pomysly na niecodzienne faworki?

Ja nieraz robie takie, ze zamiast smietany daje piwo. Troche zmienia smak
faworków, przynajmniej dla mnie i tych co probowali raczej pozytywnie.
A co do wykonania do zagniecione ciasto chlodze w lodówce, a potem nalezy je
"bic" najlepiej walkiem, aby wtloczyc w nie jak najwiecej powietrza.

Mam tez przepis na faworki greckie:
- 25 dkg maki
- 2 jajka
- sok z 1 pomaranczy
- szczypta soli
- szczypta sody
Zagniatamy z tego ciasto, smazymy faworki. Rozlozone na pólmisku posypujemy
cynamonem i pokrapiamy miodem.

Tego sposobu nie próbowalam jeszcze, wiec nie wiem jak smakuja.

Pozdr
Dippi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-12-31 15:02:59

Temat: Re: Czas na faworki
Od: "cherokee" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12pb1rtmu92i008@corp.supernews.com...
> Oczywiscie. Ja robie tak:
(cut)

Zrobilam Magdo faworki z Twojego przepisu, wydaje mi sie jednak,ze wieksze
wychodzą lepiej, mają porządne bąble. Ja chcialam zrobic małe chruściki, i
wyszły raczej a'la paluszki, te większe wyszły duzo lepsze. Smażylam na
smalcu, jednak trzeba uwazać na ogien, musi byc malutki, bo szybko się
przypala na duzym.

pozdrawiam

cherokee

z sernikiem, kokosankami i faworkami oraz częścią lazanii


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-12-31 15:51:47

Temat: Re: Czas na faworki
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

cherokee wrote:

> z sernikiem, kokosankami i faworkami oraz częścią lazanii
>
>

Ja zrobilam rolade czekoladowa, faworki i roze wczoraj. Myslalam o
dodaniu soku burakowego do ciasta na roze, ale zdecydowalam, ze nie. I
sa piekne, zlote, czekaja na dzisiejszy wieczor.
Pozdrawiam noworocznie
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożenie placków ziemniaczanych
Odgrzewanie ryby
DO P.P. KACZYŃSKICH
3 urządzenia w jednym - maszynka do mięsa , sokowirówka , mikser
Pasta curry

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »