| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-29 16:26:37
Temat: Re: Czas na faworkiMagdalena Bassett napisał(a):
> turecky wrote:
>
>> Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
>>
>>> W tym roku robie faworki jak zwykle, ale nastawilam w sloiku cukier
>>> puder ze skorka pomaranczowa, i pachnie pieknie. Ten wlasnie uzyje do
>>> faworkow. A wy robicie jakies warianty, czy tradycyjne faworki i roze
>>> karnawalowe? Zastanawialam sie nad innym ksztaltem, moze pasy bez
>>> przewijania, ale naciete wzdluz jednego brzegu, jak palce. Jakies
>>> pomysly na niecodzienne faworki?
>>> MB
>>
>
>> Przepis ten ma w mojej rodzinie długoletnią tradycję.
>
>
> Ja swoj wlasny tradycyjny przepis tez mam, bez alkoholu, bez zadnego
> wybijania, po prostu zwykle wyrabianie ciasta, a tak samo kruche i z
> bablami wychodza, ale mnie chodzilo o cos wlasnie nie tradycyjnego, lub
> jakis pomysl na lekkie odejscie od tradycji.
> MB
Jak chcesz odejść od tradycji to je zafarbuj. Możesz do tego celu użyć
soku z buraków, marchwi, czy czegoś tam jeszcze.
Ja robię tradycyjne:
1/2 kg mąki,
8 żółtek,
1-2 łyżki spirytusu lub rumu,
płaska łyżeczka soli,
ok. 1/2 szkl. gęstej śmietany.
Smażę na oleju.
Alkmina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-29 20:36:41
Temat: Re: Czas na faworki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12p8qvqn41fkl1e@corp.supernews.com...
>
> Ja swoj wlasny tradycyjny przepis tez mam, bez alkoholu, bez zadnego
> wybijania, po prostu zwykle wyrabianie ciasta, a tak samo kruche i z
> bablami wychodza, ale mnie chodzilo o cos wlasnie nie tradycyjnego, lub
> jakis pomysl na lekkie odejscie od tradycji.
> MB
Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki? Twoje wszystkie
przepisy sa wspaniałe, a ciasta upieczone według nich zawsze są przedmiotem
zachwytów mojej rodziny i znajomych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-29 21:24:13
Temat: Re: Czas na faworkianet1 wrote:
> Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki?
Oczywiscie. Ja robie tak:
420 gr mki
3 ¸yýki kwaćnej ćmietany
3 ý¸tka
1 jajko
3 ¸yýeczki mas¸a
Po¸czy sk¸adniki i wyrobi reka lub mikserem, aý ciasto bŤdzie
jedwabiste, miŤkkie i g¸adziutkie. Rozwa¸kowa cienko, ci na pasy i
przewija, albo zrobi rýe karnawa¸owe. Smaýy w g¸Ťbokim t¸uszczu,
przek¸ada na rŤczniki papierowe do ostygniŤcia, posypa cukrem pudrem,
gdy przestygn.
Gdy wyrabiam ciasto, po polaczeniu skladnikow i szybkim zarobieniu daje
mu odpoczac pod przykryciem okolo 20 minut, zeby maka miala szanse
napeczniec. Dopiero potem wyrabiam do gladkosci, mikserem okolo 5-8 minut.
Rownieý rozwa¸kowane ciasto trzymam przykryte, i pociete faworki teý, bo
podsuszone nie otrzymuj tych bbli, jak te z miŤkkiego, swieýego
ciasta. Smaze w tluszczu, ktory jest chyba odpowiednikiem Ceresu, czy
Palmy - taki bialy tluszcz jak smalec, ale roslinny.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-12-29 21:37:16
Temat: Re: Czas na faworki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:12pb1rtmu92i008@corp.supernews.com...
> anet1 wrote:
>
>> Magdo, a mogłabyś podać swój przepis na faworki?
>
> Oczywiscie.
Bardzo dziękuję i łączę życzenia noworoczne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-12-29 22:06:08
Temat: Re: Czas na faworki
Dodatkowo chcę upiec ciasto "Niebo" - jeszcze go nie piekłam, więc
jest okazja.
Ikselko, możesz wrzucic tu przpies na niebo? Brzmi fajnie .... :-)
D/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-12-30 21:34:46
Temat: Re: Czas na faworki
Dorota *** napisał(a):
> Ikselko, możesz wrzucic tu przpies na niebo? Brzmi fajnie .... :-)
Jest tutaj jako "Niebo w gębie", ale moja koleżanka, u której je
jadłam, nazywa je po prostu "Niebo" i ta nazwa bardziej mi odpowiada:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/a3b44a43d3c96ff5/22759eececa20f3c?lnk=gst
&q=niebo+w+g%C4%99bie&rnum=2#22759eececa20f3c
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-12-30 21:46:30
Temat: Re: Czas na faworki
Magdalena Bassett napisał(a):
> Smaze w tluszczu, ktory jest chyba odpowiednikiem Ceresu, czy
> Palmy - taki bialy tluszcz jak smalec, ale roslinny.
Planta, oczywiście?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-12-30 21:56:36
Temat: Re: Czas na faworkiUzytkownik "Magdalena Bassett" napisala w wiadomosci
>Jakies pomysly na niecodzienne faworki?
Ja nieraz robie takie, ze zamiast smietany daje piwo. Troche zmienia smak
faworków, przynajmniej dla mnie i tych co probowali raczej pozytywnie.
A co do wykonania do zagniecione ciasto chlodze w lodówce, a potem nalezy je
"bic" najlepiej walkiem, aby wtloczyc w nie jak najwiecej powietrza.
Mam tez przepis na faworki greckie:
- 25 dkg maki
- 2 jajka
- sok z 1 pomaranczy
- szczypta soli
- szczypta sody
Zagniatamy z tego ciasto, smazymy faworki. Rozlozone na pólmisku posypujemy
cynamonem i pokrapiamy miodem.
Tego sposobu nie próbowalam jeszcze, wiec nie wiem jak smakuja.
Pozdr
Dippi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-12-31 15:02:59
Temat: Re: Czas na faworki
"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12pb1rtmu92i008@corp.supernews.com...
> Oczywiscie. Ja robie tak:
(cut)
Zrobilam Magdo faworki z Twojego przepisu, wydaje mi sie jednak,ze wieksze
wychodzą lepiej, mają porządne bąble. Ja chcialam zrobic małe chruściki, i
wyszły raczej a'la paluszki, te większe wyszły duzo lepsze. Smażylam na
smalcu, jednak trzeba uwazać na ogien, musi byc malutki, bo szybko się
przypala na duzym.
pozdrawiam
cherokee
z sernikiem, kokosankami i faworkami oraz częścią lazanii
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-12-31 15:51:47
Temat: Re: Czas na faworkicherokee wrote:
> z sernikiem, kokosankami i faworkami oraz częścią lazanii
>
>
Ja zrobilam rolade czekoladowa, faworki i roze wczoraj. Myslalam o
dodaniu soku burakowego do ciasta na roze, ale zdecydowalam, ze nie. I
sa piekne, zlote, czekaja na dzisiejszy wieczor.
Pozdrawiam noworocznie
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |