Data: 2007-10-29 16:03:19
Temat: Re: Czego brakuje wam w płynnych żurkach kupowanych w sklepie ?
Od: " Juf" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bib napisał(a):
> Ja widziałem w formie galaretopodobnej w słoiku. (BOMI)
> Nie za dobre, za kwaśne jak na mój gust to to było.
Ja preferuję ciemny, galaretkowaty żur Vortumnus, mam wrażenie, że zawiera
drobiny otrąb,a także podobny marki Rolnik (troszkę gorszy) [oczywiście nie
jestem w żaden sposób związany z tymi firmami], chwalę jako konsument.
Czasem też kupowałem podobny w składzie, ale płynny z osadem w plastykowej
butelce, nie pamiętam producenta, ale chyba ze Śląska lub Zagłębia. I wcale
nie są kwaśne, wręcz przeciwnie, mają łagodny posmak.
Niektórzy uznają mój przepis za herezję, ale "podbijam" żurek
śmietaną/śmietanką rozbitą w mleku. Smakuje mi oraz tym, których karmię.
Co do podkładu/wsadu do żurku, to już kwestia gustu. Ale to chyba nie jest
istotą tego wątku.
j.
|