Data: 2006-10-01 14:12:10
Temat: Re: Czekolada
Od: "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Postoisz to nie ucieknie. Czasem można kupić metalowe lub ceramiczne
>> urządzenie - wkładkę przypominającą spodek pod szklankę z jednym otworem
>> przy krawędzi - kładzie się ją dnem do góry na dnie garnka. Mleko podczas
>> gotowania zaczyna parować pod tą miseczką i zaczyna ona puszczać
>> bąbelki - wtedy te bąbelki rozrywają zbierający się kożuch i pianę na
>> powierzchni gotującego się mleka, dzięki czemu mleko nie zbiegnie i na
>> dodatek zaczyna rytmicznie stukać, co jest sygnalizacją, że mleko się
>> ugotowało.
>
> Nazwa tego to kipichron, a tu znalazłem zdjęcia na skończonej aukcji:
> http://www.kiermasz.pl/auction.php?auction_id=158734
9
> A tu z nierdzewki blaszany - producent:
> http://www.primpol.pl/pliki/wyr_nierdz.htm
>
O super ,a ten z nierdzewki tego producenta już udało mi sie kupić,
podkładka sprawdza sie doskonale, jestem po manewrach z malinami - 10 kg
malin przesmażonych bez przypalenia :-)
Pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuje za rade
Monika
|