Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czekoladoholikom ku rozdrażnieniu
Date: Thu, 2 Aug 2001 19:47:57 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9kc3q5$6uj$1@news.tpi.pl>
References: <9kb6uq$rt6$1@news.tpi.pl> <9kb72l$shr$1@news.tpi.pl>
<9kbf02$cpc$1@news.tpi.pl> <9kbfbj$fa6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa82.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 996774533 7123 213.76.96.82 (2 Aug 2001 17:48:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2001 17:48:53 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-Subject: Odp: Czekoladoholikom ku rozdrażnieniu
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61052
Ukryj nagłówki
Użytkownik kachna <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kbfbj$fa6$...@n...tpi.pl...
> no to skrobnij przepis, ja uwielbiam czekoladowe wyroby.
> kachna
>
No to jadziem:
3 zoltka
100g cukru
250 ml mleka
200 ml slodkiej smietanki kremowki (i badz tu szczupla!)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150g nutelli
50 ml brandy
Mleko zagotowac z jedna tabliczka czekolady, druga posiekac nozem na dosc
drobne okruchy. Zoltka ubic z cukrem, zalac czescia wrzacego mleka, wlac do
reszty mleka, dodac nutelle i podgrzac mieszajac prawie do wrzenia - nie
gotowac! Odstawic do ostygniecia. do zimnej masy dodac pokruszona czekolade
i smietanke. Przelozyc do maszynki i pod sam koniec zamrazania dolac
brandy. Lody beda rzadkie, dojda w zamrazarce, a dzieki alkoholowi beda
przyjemnie miekkie. Teraz wersja bez maszynki: wracamy do momentu przed
dodaniem smietanki. Do zimnej masy dolewamy brandy i wstawiamy do
zamrazarki. Gdy masa juz jest bardzo zimna ale jeszcze plynna dodajemy
smietanke UBITA, mieszamy starannie. No i niestety trzeba tego dogladac i co
jakis czas zamieszac. Mam nadzieje, ze sie uda.
Pozdrowienia, Agata
|